Elektromobiliai ir draudimas: reikia apsaugoti ne tik automobilį  ()

Niekam ne paslaptis, kad norint tapti elektromobilio vairuotoju, teks pakeisti kai kuriuos keliavimo įpročius – net ir turint toliausiai nuvažiuojantį elektra varomą modelį, ilgesnių kelionių planavimą teks papildyti sustojimais prie įkrovimo stotelių. Tiesa, čia tik vienas iš plačiausiai aptartų skirtumų tarp įprastų ir elektrinių transporto priemonių, tačiau tikrai ne vienintelis. Papildomų niuansų atsiranda renkantis tinkamiausią kasko draudimą, o turint įkrovimo stotelę reikia atkreipti dėmesį ir į tai, apie ką dažnas net nepagalvotų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Privalomasis civilinis transporto priemonės draudimas, pasak specialistų, elektromobiliui išlieka toks pat, koks galioja ir vidaus degimo varikliais varomiems automobiliams. Šio draudimo kaina nustatoma pagal automobilio parametrus, draudėją, jo draudimo istoriją bei kitus kriterijus. Skirtumai pasimato nagrinėjant skirtingų bendrovių siūlomus kasko draudimo variantus.

„Renkantis kasko reiktų pasidomėti sąlygomis ir ar draudimo apsauga pritaikyta elektromobiliams. Į šias sąlygas įeina netgi tai, kad įkrovimo laidas ar kroviklis taipogi apdraudžiamas kaip ir visa kita papildoma automobilio įranga“, – pasakoja „Balcia Insurance“ transporto draudimo produkto vadovas Tomas Lizūnas ir priduria, kad viena iš daugelio naudingų draudimo paslaugų, kurią klientams siūlo jų kompanija, tai elektromobilio transportavimas prie įkrovimo stotelės išsikrovus baterijai.

Kaina nustatoma pagal daug kriterijų

Žinoma, renkantis draudimą svarbu ne tik jo teikiamos naudos, tačiau ir įmokos. Tai, kokiais kriterijais remiantis yra sudaroma kasko draudimo kaina ir kokias rizikas įvertina ekspertai, vardino T. Lizūnas: „Dažniausiai elektromobiliai patys yra brangesni nei analogiški VDV automobilių modeliai. Taip pat, EV turi vieną brangų komponentą – bateriją. Dažniausiai ji montuojama automobilio žemiausioje dalyje (dugne), o tai reiškia, kad ji susiduria su didesne rizika būti pažeista nuvažiavus nuo kelio ar nesuvaldytam automobiliui užlėkus ant šaligatvio. Tokiu atveju remonto kaštai gali viršyti ir pusę viso automobilio vertės, nes reikės keisti visą bateriją. Dėl šios priežasties, elektromobilių savininkams už kasko draudimą gali tekti mokėti brangiau.“

Ekspertas taip pat paminėjo, kad skirtingų varos tipų automobilių kėbulo remontas labai nesiskiria, tačiau elektromobiliai turi daugiau elektronikos komponentų ir mažiau mechaniškai judančių dalių: „Elektronikos dalis gali pakeisti remontą atliekančios dirbtuvės. Tiesa, gali reikti papildomų programavimo darbų, norint tam tikrus modulius pririšti prie automobilio kompiuterinės sistemos, o tai padidina remonto kaštus.“

 

Skaičiuojant draudimo kainą kompanijos atsižvelgia ir į tokius techninius parametrus kaip automobilio masė bei jo galingumas – tiesa, šie parametrai skaičiuojami nepriklausomai kokiu būdu draudžiamas modelis yra varomas.

Svarbu pasirūpinti ir namų draudimu

Nors elektromobilių draudimas jau ne kartą apkalbėta tema, gerokai rečiau užsimenama apie privačių įkrovimo stotelių apsaugą. Įmonės „Įkrautas“, teikiančios tokių stotelių įrengimo bei priežiūros paslaugas, vadovas Paulius Gūžys sako, kad visos jų įrengtos stotelės visų pirma turi garantiją, dėl kurios klientas gali būti užtikrintas, jog net ir ištikus gedimui, stotelė bus suremontuota: „Priklausomai nuo gamintojo, įrengtoms stotelėms suteikiame nuo 2 iki 5 metų garantiją. Žinoma, mūsų tikslas yra toks, kad klientui niekada netektų susidurti su gedimais – stotelės, kurias siūlome klientams, pasižymi aukšta kokybe ir patikimumu. Žinoma, yra pasitaikę atvejų, kai prisijungia nekokybiškas elektromobilis ir suveikia stoteles apsaugos, tuomet mūsų specialistai stengiasi kuo operatyviau ištaisyti situaciją.“

 

Įmonės vadovas sako, kad vartotojams pataria atkreipti dėmesį į tai, kad stotelės su integruotais kabeliais būtų naudojamos tinkamai – po įkrovimo sesijos kabelius reikia įstatyti atgal į jiems skirtas vietas. Jau vien tai, pasak specialisto pratęsia įrenginio ilgaamžiškumą.

„Balcia Insurance“ rizikos vertinimo ir produktų departamento vadovas Andrius Dambrauskas, kalbėdamas apie įkrovimo stoteles užtikrina, kad pasirinkus tinkamą draudimo apsaugą klientai gali jaustis saugūs dėl visų rizikų, tokių kaip ugnis (pvz. gaisras, sprogimas, žaibas), stichinės nelaimės (pvz. audra, kruša, sniego poveikis, žemės drebėjimas, potvynis, liūtis), trečiųjų šalių neteisėti veiksmai (pvz. vagystė, plėšimas), sausumos transporto priemonės atsitrenkimas.

 

„Pirkėjai, įsirengiantys įkrovimo stotelę, turi žinoti, kad kaip butas, gyvenamas namas ar verslo įmonės turtas gali būti apdrausti turto draudimu, tai taip pat gali būti apdrausta ir įkrovimo stotelė. Turto draudimas atlygina patirtus tiek pačios įkrovimo stotelės nuostolius, tiek įkrovimo stotelėje kilus gaisrui, pvz. dėl trumpo jungimo, ugniai išplitus ir apgadinus kitą apdraustą turtą, pvz. daugiabutį, gyvenamą namą, verslo pastatus ir t.t.“, – pasakojo A. Dambrauskas.

Įmonė „Įkrautas“ primena, kad rugsėjo 9 dieną visų elektromobilių entuziastų lauks jau tradicija tapusiame renginyje „Charged Up“, kuris vyks Vilniuje, „Litexpo“ centre. Renginio metu bus siekiama pagerinti Lietuvos rekordą, bus galima susipažinti su naujausiomis elektromobilumo tendencijomis, išvysti tai, kas rinkoje atsirado per pastaruosius metus. Lankytojams renginys nemokamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()