Penkiolika metų trunkanti ištikimybė vienam modeliui: ar pergalei „Press Rally“ tikrai reikia naujų ir galingų automobilių?  ()

Per pastaruosius metus situacija Lietuvos lenktynių trasose itin pasikeitė – senesnius modelius pakeitė naujesni, kurių nebereikia specialiai ruošti varžyboms, mat tuo dar gamybos metu pasirūpina gamintojai. Netgi pažvelgus į mėgėjiškų varžybų trasas nesunku pastebėti, kad jose lekiančių automobilių parkas gerokai atjaunėjęs, tačiau ar tai tikrai būtina norint mėgautis važiavimu ar netgi siekti rezultato?



© T. Markelevičiaus nuotr. (Asmeninis albumas)

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-28 Penkiolika metų trunkanti ištikimybė vienam modeliui: ar pergalei „Press Rally“ tikrai reikia naujų ir galingų automobilių?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau penkioliktam asmeniniam startui žurnalistų raliu pramintose „Press Rally“ varžybose besiruošiantis žurnalistas Tomas Markelevičius teigia, kad naujas ir galingas automobilis savaime nereiškia pergalės, nes gerokai svarbiau paties vairuotojo įgūdžiai ir patirtis. Tuo yra įsitikinęs ir pats daugkartinis įvairių lenktynių čempionas, kai savo seną „Mitsubishi Colt“ trumpam iškeitė į naujutėlį modelį, tačiau Lietuvos automobilių slalomo čempionate paskutinę akimirką paleido pergalę iš rankų.

Viskas prasidėjo nuo pirmojo „Colt“

Vis dėlto, jei „Press Rally“ dalyvių paklaustumėte, ką jie žino apie T. Markelevičių, veikiausiai kone kiekvienas, kuris startuoja ne pirmą kartą, pasakytų, jog šio slalomo meistro neįsivaizduoja be išmarginto „Mitsubishi Colt“.

T. Markelevičius pasakojo, kad viskas prasidėjo 2011 metais, kai su bičiuliu nusprendė įsigyti būtent „Press Rally“ varžyboms tinkamą automobilį. Reikėjo vikraus ir lengvo modelio, tad žvilgsnis nukrypo į „Mitsubishi Colt“. Tiesa, jau po pirmųjų bandymų buvo akivaizdu, jog 1,3 l darbinio tūrio variklio nepakanka, kad trasoje pavyktų būti konkurencingiems, todėl netrukus automobilio širdis buvo pakeista į 1,6 l motorą.

Tačiau pirmasis modelis garaže ilgai neužsibuvo, dėl prasto kėbulo buvo priimtas sprendimas jį pakeisti. Iš esmės buvo keičiamas tik kėbulas, nes T. Markelevičiaus kieme netrukus atsirado dar vienas „Colt“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, kavos aparatai, belaidžiai siurbliai, išmanūs multimetrai, 3D spausdintuvai ir kt. (Video)
3392 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ILIFE H70 Plus“ - belaidis dulkių siurblys

2) „Artillery Sidewinder X3 Pro“ - ypatingai geros kainos 2024-ų metų 3D spausdintuvas

3) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

4) „BLITZHOME BH-CM1503“ - aukščiausios kokybės kavos aparatas

5) „ANENG 683“ - išmanusis multimetras

6) „FunWater“ - pripučia SUP irklentė

Išsamiau

„Nupirkome dar vieną automobilį su 1,3 l motoru ir iš senojo sumontavome šiek tiek galingesnį 1,6 l variklį. Po atliktų darbų išvažiavome į „Press Rally“. Pamenu, jis tarnavo apie porą metų. Tai buvo mano klaida – per slalomo varžybas nepatikrinau alyvos lygio variklyje, o jos trūko, todėl lenktynių metu motoras išleido paskutinį kvapą – per variklio bloką išlėkė švaistiklis ir užsidegė. Po šio įvykio nebenorėjome daugiau į jį investuoti, todėl įsigijome dar vieną „Mitsubishi Colt“ su tokiu pat 1,6 litro darbinio tūrio varikliu“, – pasakojo T. Markelevičius.

Panevėžietis teigė, kad būtent taip jo garaže atsirado trečias šio modelio automobilis – su juo „Press Rally“ varžybose T. Markelevičius varžėsi nuo 2016 metų. Kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja, tad būtent su trečiuoju „Mitsubishi Colt“ jam ir šturmanui Tadui Martinaičiui pavyko pirmą kartą iškovoti pergalę 1600 klasėje.

„Galima sakyti, kad tik šis „Mitsubishi“ buvo paruoštas varžyboms, nes pirmaisiais dviem vis dar pažindinausi su slalomu ir automobilių sportu. Tik sėdęs prie trečiojo vairo ėmiau daugiau dėmesio skirti sportiniams dalykams. Tuomet automobilyje atsirado sportiniai reguliuojami amortizatoriai, „semi-slick“ padangos, sportinis vairas ir sportinės sėdynės. Su juo kartą metuose startuodavau ne tik „Press Rally“, bet ir kitose varžybose, taip pat važiuodavau ir Lietuvos automobilių slalomo čempionate. 2017-aisiais pirmą kartą dalyvavau šiame čempionate ir tik tada supratau, kas iš tiesų yra slalomas“, – aiškino T. Markelevičius.

Po pirmos pergalės kilo aukščiau

 

Jis prisipažino, kad anksčiau „Press Rally“ startuodavo norėdamas smagiai praleisti laiką, labiau dėl emocijų, žiūrovų ir gražių nuotraukų. Apie rezultatus jis per daug negalvodavo, tačiau supratęs, jog rezultatas pasiekiamas laiku stabdant, pasirenkant tinkamas trajektorijas ir užtikrinant gerą automobilio sukibimą, visą savo dėmesį ėmė skirti rezultatui. Netrukus jo ekipažas atšventė pirmąją pergalę savo klasėje, o iškart po to lenktynininkas nusprendė pakeisti automobilio variklį į dar galingesnį.

„Laimėję 1600 klasėje, nusprendėme kilti šiek tiek aukščiau ir startuoti 2000 klasėje. Tuomet įsigijome dar vieną „Mitsubishi Colt“ su 1,3 l varikliu. Netrukus jį pašalinome ir vietoje jo sumontavome „Mitsubishi Eclipse“ modelio 2 l variklį. Tačiau tie metai mums nebuvo ypač sėkmingi – persekiojo daug gedimų, o per „Press Rally“ varžybas sankabos diskas trūko pusiau. Tądien turėjome sustoti, tačiau kitą dieną į varžybas grįžome ir netgi laimėjome Liepojos mero taurę“, – prisiminimais dalijosi panevėžietis.

 

Negandos T. Markelevičiaus ekipažo nesustabdė, tad, pašalinę techninius trūkumus, jiedu su T. Martinaičiu netrukus žurnalistų ralyje išplėšė pergalę ir 2000 klasėje.

Aukštesnėse klasėse – didesni poreikiai

Pats T. Markelevičius pripažįsta, kad automobilių parkas keičiasi ir „Press Rally“ trasose, mat čia daugėja itin greitų naujų automobilių. Su jais savomis rankomis surinktu modeliu varžytis aukštesnėse klasėse būtų pernelyg sudėtinga.

„Turime dar vieną „Colt“, paruoštą startuoti 3000 klasėje, tačiau kol kas susilaikome nuo šios minties, nes kuo toliau, tuo labiau „Press Rally“ tampa greitų automobilių lenktynėmis, o konstruoti labai greitą ir patikimą automobilį yra labai brangu. Dabar, kai trasoje dominuoja „Toyota Yaris GR“ modeliai, mes turbūt sunkiai galėtume juos pralenkti su „Mitsubishi Colt“. Nors turime pasigaminę modelį su visų varančiųjų ratų pavara ir 2 litrų varikliu su turbokompresoriumi. Galbūt kada nors startuosime ir su juo, tačiau jis projektuojamas jau dvejus trejus metus ir mes nenorime skubėti. Jei viską gerai padarysime, gal pavyks įkąsti ir naujiems greitiems modeliams“, – svarstė T. Markelevičius.

 

Panevėžietis teigė, jog klasikinio slalomo trasose, kuriose pasitarnauja automobilio vikrumas, „Mitsubishi Colt“ yra ypač greitas, tačiau tokiose trasose, kuriose yra daugiau greitų tiesiųjų, ekipažui tenka nusileisti varžovams.

„Lėtose ir techniškose trasose mes jaučiamės lyg žuvys vandenyje, nes mūsų automobilis būtent tokiomis aplinkybėmis demonstruoja visas gerąsias savo savybes“, – nurodė pašnekovas.

Jau gegužės 31-ąją startuosiančiame 29-ame „Press Rally“ T. Markelevičius vėl prie starto linijos stos su „Mitsubishi Colt“, kuriame įrengtas minėtas 2 litrų darbinio tūrio variklis iš „Mitsubishi Eclipse“.

Iš naujų modelių – vienas variantas

Paklaustas, kodėl daugelį metų garaže stovi vis tas pats modelis, T. Markelevičius paaiškino, kad dabar surasti kitą tokį lengvą automobilį būtų gana didelis iššūkis, mat dabartinis modelis netgi su saugos lankų karkasu sveria vos 925 kilogramus.

„Dėl sugriežtintų saugumo standartų (per 30 metų jie keitėsi daug kartų) visos naujos mašinos yra gerokai sunkesnės. Todėl dabar rasti vikrų naują automobilį, kuris svertų mažiau nei 1200 kg, praktiškai yra neįmanoma. Būtent dėl kėbulo lengvumo, dėl vikrumo ir puikaus manevringumo, taip pat dėl gana paprasto remonto jis pranoksta visus naujus, galingus ir kartu sunkesnius automobilius“, – patikino T. Markelevičius.

 

Tiesa, nors ir ištikimas minėtam modeliui, T. Markelevičius du sezonus Lietuvos automobilių slalomo čempionate lėkė su jau minėtu „Toyota Yaris GR“ modeliu. Jis labai patiko dėl valdymo specifikos, tad žurnalistas netgi buvo užsibrėžęs tikslą su šiuo automobiliu iškovoti čempiono titulą. Vis dėlto iš pirmo karto šio noro įgyvendinti nepavyko.

„Jei tektų rinktis kažką kito, veikiausiai nė neabejodamas rinkčiausi „Toyota Yaris GR“, nes juo jau lenktyniavau dvejus metus: siekiau pergalės visais ratais varomų modelių klasėje. Tačiau pirmaisiais metais iki čempiono titulo man pritrūko 0,04 sekundės. Dėl rezultato kovojau iki paskutinio etapo ir tik per plauką nusileidau varžovui. Dėl šios priežasties su „Toyota“ į čempionatą grįžau kitais metais ir čia jau nebepaleidau lyderio pozicijos – iškovojau čempiono vardą“, – pasakojo T. Markelevičius.

Kalbėdamas apie nugalėtojų podiumą, T. Markelevičius juokėsi, kad jau nebeprisimena metų,  kai nelipo ant „Press Rally“ nugalėtojų podiumo – pergales skynė netgi startuodamas su senu „Mitsubishi Colt“.

„Mes visada sukamės greičiausiųjų trejetuke, tikrai nebepamenu, kada buvome ketvirti. Jau seniai į namus buvome grįžę be taurių“, – šypsodamasis sakė T. Markelevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: