Vitaminai C ir E. Šokiruojantys tyrimų rezultatai - kas būna juos vartojant  ()

Mokslininkai nusprendė ištirti, kaip šie įprasti papildai paveiktų vėžį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vartojant maisto papildą vitaminų C ir E pavidalu, eksperimentinėse pelėse plaučių vėžio navikų viduje išaugo kraujagyslės. Tai gali prisidėti prie pačių navikų augimo ir plitimo, teigia Švedijos ir Kinijos mokslininkai. Tyrimas buvo trumpai aprašytas „New Scientist“ ir paskelbtas „The Journal of Clinical Investigation“.

Kaip buvo pastebėtas vitaminų poveikis? Vitaminai C ir E yra antioksidantai, kuriuos žmonės plačiai naudoja kaip maisto papildą. Ir kadangi vienas pastarųjų metų tyrimas parodė, kad antioksidantai gali skatinti plaučių navikų plitimą pelėms, Karolinska universiteto ir Džengdžou universiteto mokslininkai nusprendė ištirti, kaip šie įprasti papildai paveiktų vėžį. Norėdami tai padaryti, į pelių, sergančių navikais – pelių plaučių vėžiu ar žmonių plaučių vėžio navikais, geriamą vandenį ėmė dėti vitaminų C ir E.

Dozavimas buvo palaipsniui didinamas, kol buvo pasiektas vitaminų perteklius, kaip dažnai būna, kai žmonės vartoja šiuos vaistus savarankiškai. Kaip veikė vitaminai? Paaiškėjo, kad tiek pelės, tiek žmogaus navikuose kraujagyslių padaugėjo, padidėjus suvartojamų vitaminų dozei.

Šių antioksidantų veikimą sąlygojo BACH1 baltymas. Mažindami reaktyviųjų deguonies rūšių kiekį, antioksidantai aktyvuoja BACH1, o tai padidina geno, dalyvaujančio formuojant naujas kraujagysles, ekspresiją. O tankesnis kraujagyslių tinklas suteikia navikams geresnę mitybą, galbūt skatina jų augimą, bet tuo pačiu padidina vėžio jautrumą terapijai, kurios tikslas – kraujagyslių slopinimas navikuose.

 

Mokslininkai pabrėžia, kad norint suprasti, ar toks pats procesas vyksta ir žmogaus organizme, reikia atlikti daugiau tyrimų. Tačiau jie siūlo žmonėms, sergantiems plaučių vėžiu, būti atsargiems ir nevartoti papildų su vitaminais C ir E, o šių medžiagų poreikį stengtis padengti subalansuota mityba.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()