„Prasidėjo po 3 d.“ 12 sveikų žmonių pradėjo badavimo eksperimentą. Rezultatai stebinantys  ()

Mokslininkai atliko naują badavimo naudos tyrimą ir rado kažką netikėto.


Maistas
Maistas
© Larry & Teddy Page from Cedar, Michigan, USA, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Breakfast_foods.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas. Reikia daugiau nei 3 dienų, kol pagrindiniai organai pertvarkė savo funkcijas ir pradėjo sintetinti baltymus taip, kad „badaujantys“ pajuto būtiną savijautos pagerėjimą.

Žmogaus organizmui reikia daug laiko, kad prasidėtų visi reikalingi vadinamojo „sveikatos badavimo“ procesai.

Mokslininkai perspėjo apie pavojų, kuris gali kainuoti gyvybes. Europiečiai ir JK tyrėjai atliko naują eksperimentą ir aiškinosi apie trumpalaikio ar protarpinio badavimo naudą, jų išvados buvo paskelbtos žurnale „Nature Metabolism“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! „Xiaomi“ maršrutizatoriai, lagaminai fotoaparatams, siaurapjūkliai, mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui, gręžimui ir kt.
3388 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Hcalory A04“ - 5-8kW daugiafunkcis dyzelinis oro šildytuvas

2) Vandeniui, smūgiams ir purvui atsparus lagaminas fotoaparatui

3) „Drillpro ML-DC303“ - akumuliatorinis siaurapjūklis

4) „Xiaomi Router AX3000T“ - WiFi 6 maršrutizatorius

5) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

6) „Drillpro HD1627“ - 18V 350Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

Išsamiau

Eksperimente dalyvavo 12 sveikų žmonių (penkios moterys ir septyni vyrai) grupė, kuri turėjo 7 dienas badauti ir gerti tik vandenį. Prieš ir po eksperimento kiekvienam tiriamajam buvo atliktas kraujo tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kokie pokyčiai įvyko per tą laiką.

Nustatyta, kad prireikė daugiau nei 3 dienų, kol pagrindiniai organai pertvarkė savo funkcijas ir pradėjo sintetinti baltymus taip, kad „badaujantys“ pajuto būtiną savijautos pagerėjimą. Tai buvo bendras kiekvieno iš 12 eksperimento dalyvių kūno bruožas, tačiau yra tam tikras niuansas.

Londono Karalienės Marijos universiteto epidemiologė Claudia Langenberg paaiškino, kad pasninkas turi naudos, tačiau ji atsiranda vėliau, nei tikėjosi mokslininkai.

 

„Pirmą kartą galėjome pamatyti, kas pasninko metu vyksta organizme molekuliniu lygmeniu... Mūsų rezultatai rodo, kad badavimo nauda sveikatai yra ne tik svorio metimas, bet ji pastebėta tik po trijų dienų visiško kalorijų apribojimo – vėliau, nei skaičiavome“, – sakė ji.

Mokslininkai pabrėžia, kad 3 dienos be maisto yra gana ilgas laikas. Toks badavimas yra susijęs su rimta rizika, kuri gali būti neverta norimų rezultatų. Visų pirma kyla dehidratacijos pavojus, nes apie 20 procentų mūsų įprasto skysčių gaunama su maistu.

Mokslininkai atsargiai atkreipia dėmesį į tai, kad teoriškai galima eksperimentuoti su badavimu, tačiau žmonės turėtų gerti pakankamai vandens proceso metu ir niekada nebandyti tokių eksperimentų be medicininės priežiūros.

 

Pastebėta, kad iš visų 3000 baltymų, išmatuotų dalyvių kraujyje, maždaug trečdalis parodė „didžiulius sisteminius pokyčius“, kai jie septynias dienas gėrė tik vandenį. Pirmieji „naudingi“ pokyčiai sveikatos pagerėjimo kontekste buvo pastebėti tik po trijų dienų griežto badavimo. Tarp jų buvo paminėti reumatoidinio artrito ir širdies ir kraujagyslių sistemos būklės pagerėjimai.

Tačiau dauguma baltymų nustoja veikti „nauju būdu“, kai tik žmogus vėl pradeda valgyti. „Tai rodo, kad pasninko sukelti biologiniai pokyčiai turi būti palaikomi laikui bėgant, kad būtų užtikrinta ilgalaikė nauda sveikatai,“ – sakė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(6)
(29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()