„Ekscentriško milijonieriaus“ palikimas: rastas 100 metų senumo eksperimentinis povandeninis laivas (Video)  ()

Netoli Long Ailendo salos rastas 100 metų senumo eksperimentinis povandeninis laivas, kurį pastatė ekscentriškas milijonierius, praneša "IFL Science". 28 metrų ilgio laivas buvo didelė įžymybė dar XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drumstame jūros dugne aptiktas daugiau nei prieš 100 metų pastatyto keisto „eksperimentinio povandeninio laivo“ nuolauža. Nors gandai apie paslaptingojo povandeninio laivo, kurį, kaip teigiama, įkvėpė klasikinis Žiulio Verno 1872 m. romanas „Dvidešimt tūkstančių mylių po vandeniu“, buvimo vietą sklandė jau kurį laiką, paaiškėjo jo paskutinio poilsio vieta.

28 metrų ilgio laivą, kurį atrado Konektikuto narai iš „Shoreline Diving Services“, pastatė „ekscentriškasis milijonierius“ ir išradėjas Simonas Lake'as, o savo klestėjimo laikais, XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje, jis buvo didelė įžymybė.

S. Lake'as buvo aistringas povandeninių laivų mėgėjas. Per savo gyvenimą šis apsėstas inžinierius pateikė daugiau kaip 200 patentų, susijusių su povandeninių laivų projektavimu, ir tapo žinomas kaip „šiuolaikinio povandeninio laivo tėvas“.

1907 m. jis sukonstravo „Defender“ JAV kariniam jūrų laivynui, tačiau paskutinę minutę sutartį atėmė konkurentas. Norėdamas suteikti laivui naują gyvenimą, jis pertvarkė jį povandeninėms gelbėjimo misijoms, tačiau pirkėjo taip ir nesulaukė.

Vis dėlto jaunystėje jis sulaukė tam tikrų fanfarų, o 1929 m. jame net apsilankė aviatorė Amelija Earhart. 1946 m. geriausi laivo laikai jau buvo praeityje.

Richardas Simonas, „Shoreline Diving Services“ viceprezidentas, jau seniai žavėjosi S.Lake;o darbu ir „Defender“ istorija, todėl ėmėsi misijos atrasti seniai dingusį laivą.

 

„Pasakojimai apie jo išradimus mane sužavėjo“, – sakė jis, – „Šios istorinės relikvijos identifikavimo paslaptis buvo susieti turimus tyrimus su istorijomis.“

Du vietovės tyrimai – vienas, kurį atliko NOAA, o kitas, kurį atliko „Eastern Search & Survey“, – aptiko neatpažintą laivo nuolaužą ir pastebėjo, kad objekto dydis ir vieta, regis, atitinka „Defender“, todėl ėmėsi pastangų patvirtinti savo įtarimus.

2023 m. balandžio 16 d. narai, kaip ir tikėjosi, rado nepažeistą povandeninį laivą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()