Japonija į jūrą paleidžia 10 000 t sveriančią „mirties mašiną“. Smulkins banginius į gabalus (Foto, Video)  (2)

Šalies vyriausybė visomis išgalėmis bando atnaujinti banginių medžioklę.


Kangei Maru
Kangei Maru
© Hanako Montgomery (asmeninis albumas) | https://x.com/HanakoMontgome1/status/1793606846504411631

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik prieš 40 metų 80 šalių pasirašė susitarimą nutraukti banginių medžioklę, nes tai kėlė grėsmę vienam didžiausių gyvūnų Žemėje. Per šį laiką kai kurios pažeidžiamiausios banginių populiacijos sugebėjo atsigauti, tačiau joms vis dar kyla grėsmė, rašo „IFLScience“.

Praėjusį mėnesį Japonija paskelbė atnaujinusi kai kurių rečiausių ir didžiausių pasaulyje banginių medžioklę, siekdama atgaivinti mirštančią banginių medžioklės pramonę.

Dabar šalis pristatė naują banginių medžioklės „motininį“ laivą, pavadintą Kangei Maru. Gegužės 21 d. iš Šimonosekio uosto jis išplaukė į pirmąją kelionę.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Net 2000W el. paspirtukai, 3in1 multimetrai, vaizdo projektoriai, SUP irklentės ir kt. (Video)
2543 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FNIRSI 2C23T“ - 3in1 osciloskopas, signalų generatorius ir multimetras

2) „KuKirin G2 Master“ - naujausias off road el. paspirtukas su 2*1000W galia

3) „SkyEcho FreeONE Pro“ - portabilus vaizdo projektorius

4) „Pixthink“ - 120 colių projektoriaus ekranas su stovu

5) „FunWater SUPFW05A“ - pripučia SUP irklentė

6) „BMAX B6 Power“ - mini PC, 16GB + 1TB, Windows 11

Išsamiau

Naujojo laivo kaina siekia 48 milijonus dolerių. Jo ilgis siekia 112,6 metro, o plotis – 21 metrą. Laivas sveria 9299 tonas ir buvo sukurtas įveikti iki 13 000 kilometrų atstumą, kurio pakanka nukeliauti iki Antarkties vandenyno.

Manoma, kad Kangei Maru tarnaus kaip vadinamasis „motininis“ laivas, į kurį mažesni banginių medžioklės laivai galės gabenti sumedžiotus banginius. Laive įrengtas perdirbimo įrenginys, kuriuo bus apdorojama, tikrinama kokybė ir užšaldoma banginių mėsa.

 

Pasak laivą valdančios bendrovės „Kyodo Senpaku“ prezidento Hideki Tokoro, jie planuoja pakoreguoti procesą taip, kad visi laivai dirbtų kaip vienas, o tai leistų „amžinai išsaugoti banginių medžioklės kultūrą“.

Pažymėtina, kad Japonijos sprendimas atgaivinti banginių medžioklę sukėlė tarptautinių aplinkosaugos organizacijų pasipiktinimą, kurios pavadino tokį sprendimą „didžiuliu žingsniu atgal“.

Banginių žudymas sukelia milžiniškas kančias gyvūnams – dėl jų dydžio tiesiog nėra humaniško būdo juos nužudyti. Be to, banginiai vandenyne šiandien susiduria su daugybe grėsmių: klimato kaita, triukšmo tarša, susidūrimas su laivais.

Gyvūnų teisių aktyvistų teigimu, kai kurių didžiausių gyvūnų žudymui Žemėje tiesiog nėra jokio mitybos, moralinio ar mokslinio pagrindimo. Ypač kai būtina gelbėti banginius visame pasaulyje.

 

Japonija banginių medžioklę atnaujino 2019 m. birželį po prieštaringai vertinamo pasitraukimo iš Tarptautinės banginių medžioklės komisijos – tarpvyriausybinės grupės, reguliuojančios banginių medžioklę.

Deja, nors daugiau nei 80 šalių 1986 metais pasirašė susitarimą dėl banginių medžioklės nutraukimo, kelios šalys vis dar medžioja banginius:

  • Norvegija;
  • Danija/Grenlandija;
  • Rusija;
  • Islandija;
  • Japonija.

Beje, banginių medžioklės atnaujinimą Japonijoje lydėjo teiginiai, kad kai kurios banginių populiacijos atsigavo tiek, kad tariamai suvartoja daug kartų daugiau žuvies nei sugauna žmonės. Deja, realybė yra tokia, kad banginiai iš tikrųjų sugebėjo atsigauti dėl medžioklės draudimo, tačiau nė vienai rūšiai niekada nepavyko atkurti savo populiacijos iki banginių medžioklės lygio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(17)
(-16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)