Apdovanoti jaunieji technologijų kūrėjai  (0)

Paskutinę tarptautinės kosmoso ekonomikos konferencijos „SEMWO 2014“ dieną įvyko mokomųjų palydovų CanSat, raketų ir bepiločių orlaivių konkurso apdovanojimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezentacijos buvo rengiamos remiantis NASA dokumentacijos nurodymais, standartais. Dalyviai turėjo pateikti informaciją apie konstrukcijos rengimą, biudžeto planavimą, numatytus rizikos lygmenius, konstrukcijos rengimo metodus, specifikacijas mechaninei (angl. hardware) ir programinei (angl. software) įrangai. „Šios prezentacijos reikalingos ir tam, kad visi konkurso dalyviai galėtų pasimokyti vieni iš kitų: ir klaidingų ir teisingų sprendimų, pasidalintų savo patirtimis, pasiūlymais ir kitų metų konkurse – būtų dar labiau pasiruošę“, – aiškino kosmoso mokslų ir technologijų instituto direktorius ir konkurso komisijos pirmininkas dr. Domantas Bručas.

Taip pat savo projektų pristatymuose komandos pateikė ir duomenis, gautus finalinių skrydžių metu. Tiek CanSat, tiek bepiločių orlaivių komandos turėjo pristatyti skrydžio informaciją. Palydovų kūrėjai taip pat pateikė skrydžio aukščio priklausomybės nuo skrydžio laiko grafiką, bepiločių orlaivių – pristatė rasto taikinio koordinates, duomenis apie skrydžio laiką, aukštį, kryptį, greitį ir paties orlaivio koordinates. „Duomenų pristatymas tarptautinės konferencijos metu, manau, suteiks daugiau pasitikėjimo dalyviams ir dar labiau paskatins kurti savo ateitį moksle“, - svarstė Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus.

Prizinės vietos šį kartą pasiskirstė įdomiai. Nebuvo skirta pirmoji vieta nei vienai CanSat komandai, nes nepavyko įvykdyti pagrindinių konkurso užduočių: minkštas nusileidimas, viso palydovo suradimas. Antrąją vietą užėmė komanda „Marso gėlės“, o trečiąją pasidalino – „VGTU CanSat-2“ ir „SimTom-II“. Bepiločių orlaivių komandoms skirtos net dvi pirmosios vietos, jas gavo komandos „MTM“ ir „VGTU AGAI“, antrąją – komanda „Skrydis“. Laimėtojus apdovanojo aukštųjų technologijų įmonė UAB „Optolita“, Lietuvos Respublikos ūkio ministerija, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, oro eismo paslaugų, ryšių, navigacijos ir stebėjimo paslaugų bei oro navigacijos informacijos paslaugų teikėja „Oro navigacija“, amerikiečių „UMX“ ir lietuvių MB „Mano Sparnai“ įmonių atstovas taip pat įteikė prizą – bepiločių orlaivių kursus komandai „MTM“.

Komandoms, kad rastų laiko ir pailsėti, pakvietimus į filmus įteikė ir kino teatrai „Pasaka“ ir „Skalvija“. „Svarbiausia, kad šių jaunų žmonių akyse dega noras kurti ir skleisti žinią apie mokslą, kad jis įdomus. Net ir tai, kad komandų nariai, kurie nesurado savo palydovų jau kalba apie dalyvavimą kitų metų konkurse tik įrodo, kad Lietuvoje tikrai yra kuriančių ir technologijomis besidominčių, užsispyrusių kūrėjų, kuriuos turėtume skatinti ir palaikyti“, - sakė V. Tomkus.

Konkurso apdovanojimai taip pat buvo ir baigiamasis akcentas tarptautinėje kosmoso ekonomikos konferencijoje „SEMWO 2014“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: