Lenkų generolas skelbia didelę problemą: „pasaulyje nebeįmanoma nusipirkti ginklų“  ()

Generolas Rajmundas Andrzejczakas, Lenkijos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas, sako, kad nors turi pinigų pilną lagaminą, nebegali įsigyti ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija yra viena pagrindinių Ukrainos rėmėjų šiame kare. Lenkija Ukrainai perdavė nemažai tankų, savaeigių pabūklų, daug mažesnių ginklų ir technikos. Tačiau Lenkija pati nori stiprinti savo gynybos galimybes, nes Rusija ir toliau demonstruoja agresyvumą savo kaimynų atžvilgiu. Tik įsigyti ginklų nėra lengva.

„Mes pasiėmėme lagaminus su pinigais ir važinėjame po pasaulį, bandome pirkti“, sakė generolas Andrzejczakas. Jis pripažino, kad parama Ukrainai yra strateginis šalies tikslas, tačiau kartu tai - rizikinga užduotis. „Tai yra strateginis valstybės tikslas, tokia buvo mano pagrindinė misija. Tačiau dėl rizikos, kurią prisiėmėme, kai kurie sandėliai yra tušti.“

Generolas Rajmundas Andrzejczakas teigia, kad stengiasi atkurti rezervus, tačiau tai - labai sunku. Ir ne dėl to, kad ginklai yra labai brangūs.

„Didžiausias trinties taškas pasaulyje yra pramonės pajėgumai“, – sakė jis ir pridūrė, kad gynybos įmonės visame pasaulyje turi pereiti prie „pusiau karo laiko gamybos ritmo“, kad patenkintų poreikius. „Tai ne pinigų reikalas. Aš turiu pinigų. Turiu daug pinigų“, – sakė jis. „Tikrai patikėkit manimi, aš turiu daugiau pinigų, nei galėčiau įsivaizduoti bet kuriuo kitu gyvenimo metu.“

Vakarų ginkluotės gamyklos ilgą laiką dirbo vangiai - tai yra neslepiamas faktas. Tiesiog karas Senajame Žemyne atrodė neįsivaizduojamas, todėl komponentai ir medžiagos buvo nukreipti į kitas pramonės šakas. Rusijos pradėtas karas verčia ne tik padėti Ukrainai apsiginti, bet ir ginkluotis patiems. Taigi, paklausa yra milžiniška, gamybos pajėgumai - maži. Ypač dėl to, kad medžiagų pasaulyje apskritai trūksta po visos pandeminės krizės. Be to, ginkluojasi ir Japonija, Pietų Korėja, kitos Azijos šalys.

 

Lenkija ginkluojasi. Jos dangų gins F-35 naikintuvai, šalis jau po karo Ukrainoje pradžios įsigijo AH-64 „Apache“ šturmo sraigtasparnių, HIMARS sistemų. Neseniai į Lenkiją atvyko pirmieji korėjietiški K2 „Black Panther“ tankai. Ir tai - tik maža dalis pirkinių, kurie pavers Lenkiją viena stipriausių karinių galių Europoje. Jei tik Andrzejczakas ras, kur apsipirkti, kad sandėliai nebūtų tušti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(0)
(44)

Komentarai ()