Mažytė NATO šalis drebina Europą: nusiųs Ukrainai visus savo tankus, skelbia apie grandiozinius planus  ()

2020 metais į NATO įstojusi šalis kelia gynybos biudžetą į naują lygį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Makedonija nori naudoti modernesnes sistemas ir planuoja per penkerius metus padidinti savo gynybos pramonės finansavimą 58 %: nuo 317 mln. USD 2022 m. iki 542 mln. USD 2027 m., kaip praneša „Army Technology“. Tarp šalies planų – „palengvinti perėjimą“ nuo sovietinių sistemų prie modernios ginkluotės ir karinės technikos.

Nors 542 milijonai atrodo nereikšmingi, Šiaurės Makedonija gynybos pramonei skiria gana didelį savo BVP procentą: apie 2,6 % (NATO nustatytas standartas yra 2 %). Šis rodiklis yra didesnis nei tokiose šalyse kaip Vokietija ar Prancūzija (atitinkamai 1,8 % ir 1,9 %).

Kaip pažymėjo „GlobalData“ analitikas Williamsas Davisas, šalies gynybos finansavimas kelia susižavėjimą, nes Šiaurės Makedonija įsipareigojo pirkti įrangą, įskaitant šarvuočius, o šalis didina išlaidas pirkimams tokiuose sektoriuose kaip elektroninis karas.

Apskritai Šiaurės Makedonija šiuo metu planuoja sutelkti savo pastangas į karo veiksmus sausumoje. 2021 metais JAV patvirtino šarvuotų transporterių „Stryker“ pardavimą.

Šiaurės Makedonijai taip pat reikia daugiau lėšų gynybos pramonei, nes dėl karo Ukrainoje sunku gauti atsarginių sovietinės karinės įrangos dalių.

 

Šioje šalyje eksploatuojami tokie šarvuočiai kaip 10 BMP-2, vienas BMP-2K, 27 šarvuočiai M-113, 10 MT-LB, 9 „Leonido“ APC, 56 BTR-70, 12 BTR-80, 84 Šarvuočiai TM170 „Hermelin“ ir du šarvuočiai „Cobra“. Be to, 2022 m. Šiaurės Makedonija gavo pirmąją JLTV transporto priemonių partiją iš JAV.

Primename, kad pernai Šiaurės Makedonija oficialiai paskelbė apie visų savo tankų (31 vnt. T-72A) perdavimą Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(214)
(2)
(212)

Komentarai ()