„Excalibur“ ir toliau šėlsta: pirmą kartą per visą karą smogė naujausios modifikacijos monstrui „Grad“ (Foto)  ()

„Excalibur“ didelio tikslumo artilerijos amunicija demonstruoja efektyvumą Ukrainos kare prieš Rusijos kariuomenę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą Ukrainoje buvo pastebėtas sunaikintas modifikuotas Rusijos gamybos daugkartinis raketų paleidimo įrenginys „Grad“ 2B26. Tai taip pat pirmas atvejis, kai ši konkreti 122 mm BM-21 „Grad“ raketų sistemos modifikacija, dar vadinama „Grad-K“, buvo pastebėta Ukrainos kare nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios, nors anksčiau 2016 m. ją Donecko srityje pastebėjo „InformNapalm“, o ESBO – 2020 ir 2021 m.

Šio raketų paleidimo sistemos vietą UAV pastebėjo Zaporožės regione, pietų Ukrainoje. Tada Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 44-oji artilerijos brigada artilerijos smūgiu tiksliąja amunicija M982 „Excalibur“ sunaikino transporto priemonę.

 

Kalbant apie pačią transporto priemonę, pirmą kartą modifikuotas „Grad-K“ 2B26 viešai buvo demonstruojamas dar 2011 m., modernizavimą atliko Rusijos OJSC „Motovilihinskie zavody“. Atnaujinta artilerijos sistema gavo naują važiuoklę: KamAZ-5350 vietoj Ural-375D.

„Oryx“ projekto duomenimis, nuo plataus masto invazijos pradžios rusai iš viso prarado mažiausiai 103 BM-21 „Grad“ sistemas (36 iš jų ukrainiečiai paėmė kaip trofėjus) ir tris „Grad-1“ sistemas – tai „lengva“ versija, montuojama ant ZIL-131 važiuoklės su 36 paleidimo vamzdžiais vietoj 40.

 

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į didelio tikslumo M982 „Excalibur“ artilerijos šaudmenų efektyvumą Ukrainos kare. Šis ginklas ir toliau efektyviai naikina įvairius Rusijos turtus, ypač jau sunaikino kai kuriuos gana retus Rusijos invazinės armijos ginkluotės ir karinės įrangos pavyzdžius.

Pavyzdžiui, neseniai šis 155 mm artilerijos sviedinys pataikė į rusišką „Palantin“ elektroninio karo sistemą. Šį retą EW kompleksą Rusijos kariuomenė priėmė 2019 m. balandį, tačiau nepastebėjo jį sekančio Ukrainos UAV „Leleka“ ir dėl to sulaukė didelio tikslumo smūgio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(0)
(58)

Komentarai ()