„Tai prilygo išdavystei“. 2 pasauliniai įvykiai, po kurių Putinas ėmė nekęsti JAV (Video)  ()

Valdymo pradžioje Putinas nebuvo nusiteikęs prieš Ameriką, taigi, kas pakeitė diktatorių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdymo pradžioje Vladimiras Putinas nebuvo aršus antiamerikietis. O 2001-2003 m. įvyko didžiausias Rusijos ir JAV suartėjimas nuo buvusio šalies agresorės prezidento Boriso Jelcino laikų.

Tai „24 kanalo“ teigė Rusijos politologas ir JAV publicistas Andrejus Piontkovskis. Pasak jo, Rusijos diktatorius tada buvo pragmatiškas.

„Jis pasinaudojo JAV, kad savo karą Čečėnijoje priskirtų kovai su tarptautiniu terorizmu“, - sakė jis.

Piontkovskis sakė, kad antroji NATO plėtros banga buvo pavojingesnė Rusijai dėl jos imperinės tapatybės. Tačiau Baltijos šalių prisijungimas prie jos buvo nepastebimu įvykiu.

„Putinas buvo visiškai pasirengęs susitaikyti su Bušo vadovaujamos NVS „prižiūrėtojo“ vaidmeniu“, - sakė rusų politologas.

JAV publicistas pažymėjo, kad Rusijos diktatorius tada suteikė labai reikšmingą pagalbą amerikiečiams Afganistane. „Amerikiečiai tada tokiu būdu išsprendė Rusijos saugumo klausimą. Kai visi kovai pasirengę daliniai buvo suvaryti į Čečėniją, talibai galėjo prasiveržti į Vidurinę Aziją“, - sakė jis. Pasak jo, tai buvo pirmas kartas, kai jis palaikė Vladimirą Putiną, kai šis leido amerikiečiams išspręsti Rusijos karinę problemą. Piontkovskis sakė, kad tada pirmą kartą Rusijos istorijoje kažkas galėjo atlikti „juodą darbą“ vietoj rusų savo rankomis.

 

JAV gyvenantis publicistas pasakojo, kad tuomet įvyko dvi „spalvotos“ revoliucijos – Gruzijoje ir Ukrainoje. „Ir jo asilo galvoje tai prilygo Bušo išdavystei. Jis buvo įsitikinęs, kad Bušas jį paskyrė „sarginiu šunimi“, - sakė jis.

Andrejus Piontkovskis sakė, kad tuo metu Putinas negalėjo įsivaizduoti, jog Gruzijoje ir Ukrainoje vystosi tam tikri vidaus procesai, nes šios tautos nenorėjo būti jo vasalais ir nenorėjo „stebėtojo“.

„Bušas sutiko dėl „stebėtojo“, bet ne ukrainiečiai“, - sakė jis.

Rusijos politologas sakė esąs vienas iš nedaugelio tokio posūkio šalininkų tarp Rusijos politikų. Anot jo, tuomet didžioji dalis Rusijos politinės klasės, klasikinis Rusijos politinis elitas, buvo „kurčias“ šiai Vladimiro Putino politikai. Jie esą drausmingai jai pritarė, tačiau turėjo vidinį antiamerikanizmą, iš dalies pagrįstą nepilnavertiškumo kompleksais ir pralaimėjimu Šaltajame kare.

 

„Ir tas antiamerikanizmas juos suvalgė. Tai ne Putino grėsmė. Tai grėsmė, kuri yra visiškai organiška Rusijos imperinei politinei klasei“, - sakė Andrejus Piontkovskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(12)
(-6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: