„Wagner“ saulėlydis – kokias dar privačias karines įmones turi Rusijos elitas, kurios gali pakeisti Prigožiną  ()

Tarp Rusijos elito įsibėgėja nauja mada kurti privačias karines įmones. Nuo 2023 metų pradžios tapo žinomi mažiausiai du tokie dariniai. „Fokus“ išsiaiškino, kodėl Rusijoje toliau kuriamos privačios karinės bendrovės (PKB) ir kokia ateitis jų laukia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Jungtinio štabo vadų pirmininkas generolas Markas Milley sakė, kad Bachmuto šturme dalyvauja apie 6000 „Wagner“ kovotojų, kuriems padeda apie 30 000 naujokų. Tokį pareiškimą generolas padarė per kalbą prieš JAV Kongreso narius. Palyginimui, Belgijos kariuomenės skaičius yra tik 12 000 karių.

„Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas jau pareiškė, kad jo karinė formacija yra pasirengusi palikti Ukrainos teritoriją, kai baigs savo užduotį Bachmute. Šie kovotojai yra beveik vienintelės Rusijos pajėgos, bandančios kautis Bachmute. Bent jau tokias išvadas galima padaryti perskaičius Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo suvestines ir daugybę Vakarų analitinių centrų ataskaitų.

Be plačiajai visuomenei jau žinomos „Wagner“, Ukrainoje kovoja nemažai kitų Rusijos PKB. Lygiai taip pat sistemingai pasirodo informacija apie naujų karinių samdinių kuopų kūrimąsi. Pavyzdžiui, tapo žinoma apie Sergejaus Aksionovo PKB „Konvojus“ sukūrimą Kryme.

Kiek Rusijoje ya PKB

Privačios karinės bendrovės nėra jokia naujiena, jos pirmą kartą buvo sukurtos Vakaruose praėjusio amžiaus 8 dešimtmečio pradžioje.

Šis verslas į Rusiją atkeliavo žlugus SSRS: didelės naftos ir dujų ar kasybos įmonės finansuodavo iš armijos ir specialiųjų tarnybų veteranų sukurtus dalinius. Jų užduotis buvo apsaugoti užsienio naftos telkinius ir naftos infrastruktūrą, pristatyti prekes ir lydėti vilkstines su prekėmis.

Vėliau panašios įmonės, kurios jau buvo susijusios su Gynybos ministerija ar Federaline saugumo tarnyba (FSB), pradėjo dalyvauti kariniuose konfliktuose Sirijoje, Sakartvele ar Ukrainoje.

„Kariniai samdinių nuostoliai neįtraukiami į bendrą personalo nuostolių statistiką. Nesvarbu, kiek jų ten buvo dislokuota ir žuvo, Gynybos ministerija ir Putinas, kaip vyriausiasis vadas, neturi nieko bendro su tuo“, - aiškina Ukrainos ateities instituto karo ekspertas Ivanas Stupakas.

Tokia veikla puikiai dera su Putino „jų nėra“ samprata, kai Rusijos kariškiai realiai atlieka pavestas užduotis, o teisiškai armijos toje zonoje nėra.

„Wagner“

Plačiajai visuomenei labiausiai žinoma Rusijos PKB yra „Wagner“, sukurta iš į pensiją išėjusių specialiųjų pajėgų karininkų, dalyvavusių karinėse operacijose Afrikoje ir Sirijoje.

Jau 2014 metais jos atstovai dalyvavo karo veiksmuose Donecko ir Luhansko sričių teritorijoje bei Krymo aneksijoje. Iki plataus masto invazijos pradžios tokia veikla nebuvo itin reklamuojama, o po 2022 metų vasario, priešingai, Rusijos propaganda paskelbė daugybę straipsnių apie „Wagner“ ar „kadyroviečių“ sėkmes.

 

Ironiška, bet per artimiausius kelis mėnesius Ukrainoje buvo sunaikintos visos elitinės Rusijos armijos karinės formacijos, tokios kaip Pskovo, Riazanės, Tulos oro desantininkų divizijos ar jūrų pėstininkai iš Vladivostoko. Tai buvo viena iš atviro „Wagner“ įsitraukimo į karą Ukrainoje priežasčių.

„Wagner“ pradėjo verbuoti pirmiausia visus norinčius, o vėliau perėjo į Rusijos kalėjimus – mainais už malonę iš kalinių formavo puolimo būrius.

„Šiandien „Wagner“ pakeitė įdarbinimo strategiją. Žinoma, kad visoje Rusijoje atidaryta apie 50 įdarbinimo punktų. Atsižvelgiant į socialinę-ekonominę situaciją šalyje, manau, kad su norinčiais įstoti problemų nekils“, – pasakoja politikos ekspertas Dmitrijus Snegiriovas.

2018 metais „Wagner“ atliko teisinę pertvarką, pasivadino į „Lyga“ ir atidarė biurus daugelyje Europos šalių. Dėl sankcijų „Wagner“ įkūrėjui Prigožinui tolimesnė jų oficiali veikla tapo neįmanoma. Be to, visas „Wagner“ verslas JAV valdžios yra pripažintas tarptautine nusikalstama grupuote.

Krymo PKB „Konvojus“

2023 metų kovą rusiškas leidinys „Važnje istorii“ pranešė, kad vadinamasis „Krymo vadovas“ Sergejus Aksionovas įkūrė savo PKB „Konvojus“, kuris iš tikrųjų yra BARS dalis (kovinės armijos specialusis rezervas), sukurto 2021 m., globojant Rusijos Federacijos gynybos ministerijai.

 

Tuo metu visi norintieji, turintys karinės patirties ir pasiruošę dalyvauti pratybose bei mokymuose, buvo renkami į BARS, tai yra į atsargą. Yra žinoma, kad naujai sukurtas „Konvojus“ dislokuotas Krymo teritorijoje ir vykdo mokymus Perevalnės kaime netoli Simferopolio.

Šoigu „Patriotas“

2022 m. gruodžio pabaigoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupė pranešė, kad netoli Vuhledaro (Donecko sritis) buvo pastebėti PKB „Patriot“ atstovai.

Šią įmonę sukūrė Rusijos Federacijos gynybos ministerija ir, teigiama, asmeniškai gynybos ministras Sergejus Šoigu. Spaudoje ši PKB pasirodė dar 2018 metais per karo veiksmus Sirijoje. Pastebėtina, kad būtent tuo metu „Wagner“ patyrė didžiulius nuostolius prie Sirijos miesto Deir ez Zoro.

Kaip tuomet rašė Rusijos opozicinė spauda, ​​tai buvo viena iš tolesnio Prigožino ir Šoigu konflikto priežasčių. Tuo metu „Wagner“ vadovas net per jo „trolių fabrikus“ rengė žiniasklaidos atakas prieš gynybos ministrą.

„Redut“ ir nesėkminga Kijevo ataka

 

PKB „Redut“ išgarsėjo pernai metais. 2022 metų spalį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškiai sulaikė Baltarusijos Respublikos pilietį, kuris pasirodė esąs šios bendrovės samdinys. Tardymo metu jis pasakė, kad buvo užverbuotas, už tai jam buvo pažadėta 3600 USD per mėnesį.

Prieš prasidedant plataus masto invazijai, „Redut“ užsienyje teikė tik nuosavybės apsaugos paslaugas. Remiantis informacija iš atvirų šaltinių, ši karinė kompanija siejama su artimu Rusijos prezidento bendražygiu Genadijumi Timčenka. Timčenka naftos ir dujų versle dar vadinamas „asmenine Putino pinigine“.

„Redut“ veiklos istorijoje – dalyvavimas karinėse operacijose Sirijoje, Irake, Sakartvele ir Afrikos šalyse. Kurį laiką kompanijos atstovai net dalyvavo taikos palaikymo operacijose, kovoje su Somalio piratais vandenyse prie Afrikos Kyšulio.

Pagal vertinimus, „Redut“ yra keli tūkstančiai kovotojų, pirmiausia buvę specialiųjų pajėgų atstovai, atleisti arba nušalinti nuo tarnybos dėl drausmės pažeidimų.

„Redut“ dalyvavo atakoje prieš Kijevą, vienas jos vadų Ivanas Michejevas netoli sostinės buvo likviduotas 2022 metų kovą.

Mažai žinoma ENOT

ENOT (Единые народные общинные товарищества) 2011 m. įkūrė rusų nacionalistas Igoris Manguševas, siekdamas suburti įvairias Donbase įsikūrusias milicijas ir suteikti joms oficialesnį statusą bei galimybę gauti lėšų kovotojų atlyginimams, pensijoms ir kt.  PKB branduolį sudarė Rusijos kraštutinių dešiniųjų radikalai, nacionalistai ir į pensiją išėję FSB darbuotojai.

 

ENOT ėmėsi ginkluotos veiklos Ukrainoje, Sirijoje, Kalnų Karabache.

2023 m. vasario pradžioje Rusijos ir Ukrainos karo metu Igoris Manguševas buvo mirtinai nušautas į pakaušį Kadijivkoje.

„Gazprom“ sukūrė savo PKB

Remiantis Vokietijos leidinio „Bild“ informacija, Rusijos vyriausybė leido bendrovei „Gazprom Nafta“ sukurti privačią organizaciją, skirtą apsaugoti įmonės energetikos objektus. Vėliau Rusijos karo korespondentai pareiškė, kad tai klasikinė PKB, kuri jau netrukus dalyvaus karo veiksmuose Ukrainoje.

Taip pat pranešama, kad šios bendrovės samdiniams mokama dvigubai daugiau nei „Wagner“ smogikams. Publikacijoje teigiama, kad „Gazprom“ PKB sukūrimas yra Rusijos elito pasirengimo galimam pilietiniam karui ir Putino režimo pabaigai ženklas.

Be PKB, verta paminėti ir gubernatorių sukurtus savanorių batalionus beveik kiekviename Rusijos regione. Jos finansuojamos ir remiamos iš regionų biudžetų ir iš tikrųjų yra asmeninės administracijos atstovų armijos. Ryškus to pavyzdys – Čečėnija ir Ramzanui Kadyrovui asmeniškai pavaldžios karinės formacijos.

Kodėl Kremlius kuria naujas PKB?

 

Verta paminėti, kad PKB veikla kovos zonoje prieštarauja tarptautinėms konvencijoms, jai netaikomos tarptautinės humanitarinės teisės normos dėl belaisvių ar karinio personalo teisių. Be to, pagal Rusijos įstatymus verbavimas į PKB yra draudžiamas ir baudžiamas. Siekiant aprūpinti daugelį Rusijos PKB samdinių ginklais ir reikiama įranga, jie oficialiuose Rusijos Federacijos gynybos ministerijos dokumentuose apibrėžiami kaip savanoriai.

Ivanas Stupakas mano, kad PKB kūrimas Rusijoje tapo savotiška mada tarp oligarchų ir padeda jiems parodyti savo lojalumą Kremliui. Be to, tai leidžia maksimaliai mobilizuoti turimus gyvosios jėgos išteklius fronte.

„Tai yra noras pademonstruoti savo lojalumą Kremliui. Beje, tai naudinga ir Putinui, nes oligarchai, paskelbę apie kūrimą ar jau sukūrę savo PKB, Vakarų akyse yra viename lygyje su juo. Tai yra tie patys nusikaltėliai“, – sako jis.

Snegiriovo teigimu, visos esamos ir naujos Rusijos PKB yra kuriamos turint vieną tikslą – pritraukti kuo daugiau karių į karą Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(11)
(-10)

Komentarai ()