Didžiulis skandalas Slovakijoje – rusai galėjo sabotuoti Ukrainai skirtus naikintuvus: kas vyksta?  ()

Rusijos technikai galėjo tyčia sabotuoti sovietų gamybos naikintuvus MiG-29, priklausančius Slovakijos kariuomenei, sakė gynybos ministras Jaroslavas Nadas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-07 Didžiulis skandalas Slovakijoje – rusai galėjo sabotuoti Ukrainai skirtus naikintuvus: kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakija su savo lėktuvais MiG-29 atsisveikino dar praėjusių metų rugpjūtį ir pagaliau priėmė oficialų sprendimą perduoti šiuos lėktuvus Ukrainai – atrodytų, istorijai su šiais orlaiviais galima drąsiai dėti tašką, tačiau leidinys „Euractiv“ paskelbė skandalingą istorija apie slovakų MiG-29.

„Naikintuvai galėjo skristi, bet tai nereiškia, kad jie taip pat galėjo kovoti. Ukrainiečiai atvyko į Slovakiją likus savaitei iki naikintuvų išvykimo, atvežė atsarginių dalių ir apžiūrėjo lėktuvus“, – aiškino gynybos ministras Nadas.

Gedimus galėjo tyčia sukelti rusų technikai, kurie iki praėjusių metų dirbo Sliačo oro bazėje Slovakijoje, teigė ministras.

„Remiantis mūsų įtarimais, tai tyrė net policija. Lėktuvo varikliuose buvo dalių, kurias tikrindavo slovakų technikai, o prie kitų dalių prieidavo tik rusų technikai. Defektai atsirado tik tose vietose, kurias taisė rusai“, – sakė Nadas.

Nors tyrimas nepatvirtino sabotažo, Gynybos ministerija „pajuto, kad prarandamas pasitikėjimas rusų technikais, nes gedimų vis pasitaikydavo vietose, prie kurių prieti galėjo patekti tik rusai“, – pridūrė ministras.

 

Buvęs aukščiausio rango pilotas generolas leitenantas Ľubomíras Svoboda taip pat užsiminė, kad rusai tyčia sugadino reaktyvinius lėktuvus.

„Iš jų perėmėme variklį, kuris turėjo atlaikyti 350 valandų. Ir galiausiai jis skrido tik 70 valandų“, – sakė Svoboda.

Rusijos ambasada Slovakijoje nurodė, kad Slovakijos naikintuvų pristatymas Ukrainai paskatino „neprognozuojamą ir pavojingą konflikto eskalaciją, už kurią bus atsakingi priimtų sprendimų iniciatoriai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(5)
(8)

Komentarai ()