JAV ir Latvijos kariuomenė jau Ukrainoje: kas vyksta?  ()

Johnas Kirby patvirtino, kad JAV kariuomenė yra Ukrainoje. Taip pat Latvijos gynybos ministerija pareiškė, kad jų kovotojai taip pat jau šioje valstybėje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-13 JAV ir Latvijos kariuomenė jau Ukrainoje: kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalys ėmė komentuoti šį klausimą po to, kai „nutekėjusiuose Pentagono dokumentuose“ buvo kalbama apie Didžiosios Britanijos, JAV, Latvijos, Prancūzijos ir Nyderlandų karių buvimą Ukrainoje. Nors reikia pridurti, kad Ukrainos žvalgyba aiškino, jog „nutekėję dokumentai“ yra netikri.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby interviu televizijai „Fox News“ metu sakė, kad JAV ambasadoje Ukrainoje yra „nežymus karinis buvimas“.

Tačiau pareigūnas konkrečių skaičių neįvardino.

„Ambasadoje yra nedidelis JAV karinis kontingentas, dirbantis kartu su gynybos atašė biuru, kad padėtų mums užtikrinti atskaitomybę dėl įrangos, įvežamos ir išvežamos iš Ukrainos“, paaiškino J. Kirby.

Jis taip pat pridūrė, jog JAV kariuomenė mūšio lauke nekariauja.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas patikino: „Prezidento sprendimas, kad JAV kariai Ukrainoje nedalyvaus šiame kare, nepasikeitė“.

Latvijos gynybos ministerija pranešė, kad ji išsiuntė savo kariuomenę į Ukrainą. Čia kovotojai turi atlikti kai kurias pagalbines funkcijas. Visų pirma kalbame apie Latvijos ambasados ​​Ukrainoje ir krovinių apsaugą. Tačiau Latvijos kariškiai karo veiksmuose nedalyvaus.

 

Krašto apsaugos ministerija „Delfi“ aiškino iš esmės nekomentuojanti informacijos apie viešai paskelbtų Amerikos institucijų „dokumentų nutekėjimą“. Juk „akivaizdu, kad šios akcijos tikslas – diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir jų planuojamą kontrpuolimą“.

 

Latvijos ministerija patikino, kad daugiau komentarų šiuo klausimu neteiks. Be kita ko, ji nenurodo, kokios minėtos paramos funkcijos ir ar jos susijusios su Latvijos karinės technikos perdavimu Ukrainai.

Viename iš vadinamųjų „nutekėjusių“ Pentagono dokumentų buvo rašoma, kad 2022 metų vasario–kovo mėnesiais Ukrainoje buvo 50 britų naikintuvų, 17 – latvių. Be to, dar 15 yra iš Prancūzijos, 14 – iš JAV, 1 – iš Nyderlandų. Tačiau šalys šios informacijos nepatvirtino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(10)
(50)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()