JAV kariuomenė šokiruota, ką visiškai slapta padarė Kinija su DI – paslaptis paaiškėjo tik dabar  (5)

Kinijos mokslininkai kaltinami atlikę pavojingą eksperimentą Žemės orbitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Kinijos tapo pirmaisiais pasaulyje, leidžiančiais dirbtiniam intelektui valdyti palydovą. Įrenginys išbandytas 2021 m., tačiau apie jį sužinota tik dabar, rašo „South China Morning Post“.

Palydovas turėjo atlikti užduotį aptikti ir stebėti iš anksto nepraneštas JAV karinio jūrų laivyno pratybas prie Kalifornijos krantų. Eksperimentas, kurio aprašymas tik dabar pasirodė Uhano universiteto svetainėje, buvo atliktas naudojant „Juanjuan-2“ palydovą. Jame buvo sumontuotas didelio našumo DI kompiuteris, galintis apdoroti didelius duomenų kiekius ir priimti sprendimus be žmogaus įsikišimo.

2021-ųjų rugpjūtį palydovas gavo komandą iš Žemės stoties pradėti ieškoti anomalių objektų vandenyno paviršiuje. Palydovas naudojo savo optinę kamerą, kad padarytų tūkstančius vaizdų ir analizuotų juos naudodamas DI. Prietaisas aptiko kelis laivus, kurie nebuvo būdingi įprastam jūrų eismui, ir pradėjo juos stebėti. Jis nustatė, kad laivai priklauso JAV kariniam jūrų laivynui ir vykdo karines pratybas. Prietaisas taip pat atpažino laivų tipus, jų greitį bei judėjimo kryptį ir visą šią informaciją kvantinio ryšio kanalu perdavė į Žemės stotį, o tai užtikrina aukštą saugumo ir konfidencialumo laipsnį.

Viso pasaulio mokslininkai aprašytą eksperimentą pavadino „taisyklių laužymu“, nes jis demonstruoja galimybę iš kosmoso, panaudojus DI, aptikti ir stebėti priešo slaptą karinę veiklą.

 

Karo ekspertų teigimu, toks DI integravimas į palydovus, siekiant sekti kitų šalių karinius taikinius, kelia grėsmę tarptautiniam saugumui ir stabilumui. Tai gali sukelti susirūpinimą Jungtinėms Valstijoms ir kitoms šalims, kurios gali manyti, kad Kinija pažeidžia elgesio kosmose taisykles ir nuostatas.

Tokie eksperimentai gali sukelti ginklavimosi varžybas kosmose, kur šalys konkuruoja, kad sukurtų ir dislokuotų geresnius palydovus su dirbtiniu intelektu ir kvantiniais ryšiais, o tai padidintų konfliktų ir susidūrimų riziką erdvėje, jei palydovai veiktų autonomiškai ir nekontroliuojami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(28)
(-16)

Komentarai (5)