Proveržis: Ukraina prijungta prie Čekijos šturmo lėktuvo F/A-259 gamybos  ()

Ukraina ir Čekija kartu gamins lengvuosius šturmo lėktuvus F/A-259, patvirtino Petras Pavelas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čekijos prezidentas Petras Pavelas į Kyjivą atvežė 6 didelius gynybos projektus, įskaitant bendrą šturmo lėktuvo gamybą. Detales jis atskleidė bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Ukrainos ir Čekijos įmonių pagrindu parengėme 6 pagrindinius bendrus gamybos projektus“, – sakė Pavelas. Šalys ketina bendradarbiauti ginklų bei amunicijos gamyboje, technikos (tankų T-64 ir T-72) remonto srityje, taip pat kovinių orlaivių kūrime ir gamyboje.

Planuojama įtraukti Ukrainą į lengvojo šturmo lėktuvo F/A-259 projektą. Šiuo metu lėktuvą kuria Čekijos kompanija „Aero Vodochody“, projekte dalyvauja ir „Israel Aerospace Industries“, pasaulinė gynybos sistemų technologijų lyderė.

F/A-259  „Striker“ yra naujas Čekijos lengvasis šturmo lėktuvas, skirtas artimai antžeminių pajėgų paramai iš oro, žvalgybai, patruliavimui pasienyje ir panašioms užduotims. Jis kuriamas kaip pamaina L-159 ALCA Dauguma „Striker“ funkcijų bus susijusios su antžeminių taikinių atakavimu, bet lėktuvas turės šiokių-tokių lėktuvų perėmimo galimybių. Pirmą kartą F/A-259 buvo pristatytas visuomenei 2018 m. tarptautinėje aviacijos parodoje Jungtinėje Karalystėje.

F/A-259 turi septynis tvirtinimo taškus ginklams - įvairioms raketoms, ir bomboms, įskaitant modernius išmanius valdomus ginklus. Jis taip pat turi dvivamzdę automatinę 20 mm patranką. F/A-259  „Striker“ bus savotiškas modernesnis ir lengvenis A-10  „Thunderbolt II“.

 

Kol kas neaišku, kokį vaidmenį Kyjivas atliks F/A-259 kūrime. Ukraina turi aviacijos pramonę, todėl gali pasiūlyti nemažai patirties ir gamybinių pajėgumų. Be to, Ukraina ateityje tikrai bus suinteresuota tokių šturmo lėktuvų pirkimu, todėl logiška juos gaminti vietoje. Galiausiai, tai padės Ukrainai plėtoti pramonę, gaivinti ekonomiką. F/A-259  „Striker“ neabejotinai sudomins ir kitas šalis, pirkėjų neturėtų pritrūkti.

(51)
(0)
(51)

Komentarai ()