Jau po metų Ukrainos žemės gali virsti dykumomis. Skelbiamas rimtas pavojus  ()

Ukrainos Pietūs jau kitąmet gali virsti dykuma, nes okupantai sunaikino Kachovkos hidroelektrinę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-07 Jau po metų Ukrainos žemės gali virsti dykumomis. Skelbiamas rimtas pavojus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos agrarinės politikos ir maisto ministerija pranešė: „Dėl žmogaus sukeltos nelaimės bus sustabdytas vandens tiekimas 31 lauko drėkinimo sistemai Dnipropetrovsko, Chersono ir Zaporižios regionuose.

2023 metais dešiniajame Dniepro krante veikia tik 13 drėkinimo sistemų. Teroristinis aktas Kachovkos HE be vandens šaltinio paliko 94% drėkinimo sistemų Chersono, 74% Zaporižios ir 30% Dniipropetrovsko regionuose.

Kachovkos HE sunaikinimas lems tai, kad Ukrainos pietuose esantys laukai jau kitais metais gali virsti dykumomis. Be Kachovkos tvenkinio kentės ne tik ūkininkai ir vandens naudotojai, bet ir apgyvendintų vietovių geriamojo vandens šaltiniai“.

Preliminariais skaičiavimais, dešiniajame Chersono regiono krante bus užlieta maždaug 10 tūkstančių hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Kelis kartus daugiau kairiajame regiono krante, kuris šiuo metu yra okupuotas. Ministerija praneša, kad detali informacija apie potvynio mastą bus žinoma artimiausiomis dienomis, išanalizavus duomenis ir vaizdus.

 

Kachovkos HE sunaikinimas taip pat turės neigiamų pasekmių žuvininkystei - masinė žuvų žūtis jau fiksuojama. Be to, žus ir paties rezervuaro fauna, kurią išplovė vandens srautas - ji liks laukuose, kurie su laiku išsausės. Kita problema - gėlavandenių žuvų ir kitų gėlavandenių augalų bei gyvūnų patekimas į sūrius Juodosios jūros vandenis - viskas žus. Aišku, ir Juodosios jūros fauna kentės nuo didžiulio gėlo vandens antplūdžio.

(3)
(17)
(-14)

Komentarai ()