„Šimtai milijonų dolerių vėjais. Jie niekam netinkami.“ Netikėta žinia, kas nutiko su Vakarų ginklais  ()

Ukraina sumokėjo šimtus milijonų dolerių rangovams už ginklus, kurie arba nebuvo pristatyti, arba tinkami tik atsarginėms dalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinio šaltinių teigimu, Ukraina išleido daugiau nei 800 mln. labai susidėvėjusiems ar vis dar nepristatytiems ginklams iš Vakarų šalių.

Didelė dalis vakarietiškų ginklų, kuriuos Kyjivui tiekė sąjungininkės šalys, pasirodė esantys netinkami naudoti, o avansu apmokėti daugiamilijoniniai kontraktai dar neįvykdyti. Pirmadienį, birželio 19 d., praneša „The New York Times“.

Pasak publikacijos šaltinių tarp aukšto rango Ukrainos vyriausybės pareigūnų, kurie norėjo likti anonimiški, Ukraina sumokėjo šimtus milijonų dolerių rangovams už ginklus, kurie arba nebuvo pristatyti, arba tinkami tik atsarginėms dalims.

Ginklų tiekimas į Ukrainą: neišvengiamos problemos

Leidinio žurnalistai ištyrė dokumentus, pagal kuriuos 2022 metų pabaigoje Kyjivas ginklų tiekėjams už sutartis, kurios liko visiškai ar iš dalies neįvykdytos, sumokėjo daugiau nei 800 mln. Du pirkime dalyvavę asmenys patvirtino, kad dalis ginklų iš tiesų buvo atgabenti, dalis tarpininkų pinigus grąžino, tačiau šimtai milijonų išleista dar negautiems ginklams.

Pasak gynybos viceministro Vladimiro Gavrilovo, Kyjivas analizuoja ankstesnę blogą patirtį su tiekėjais ir neįtraukia probleminių rangovų.

Be skirtų lėšų ginklų pirkimui kovojant su Rusijos okupantais, Ukraina privačioje ginklų rinkoje išleido savo milijardus dolerių, kurių dalis pasirodė arba netinkama naudoti, arba reikalaujanti kapitalinio remonto.

Netinkami ginklai: ekspertų nuomonė

Pasak leidinio kalbintų gynybos ekspertų, apie 30% Kyjivo arsenalo bet kuriuo metu yra remontuojama, ir tai yra labai didelis skaičius kariuomenei, kuriai reikia visų rūšių ginklų sėkmingam kontrpuolimui.

„Jei būčiau kariuomenės, dovanojusios tokią įrangą Ukrainai, vadovas, man būtų labai gėda, jei dovanočiau prastos būklės daiktus“, – sakė Londono Tarptautinio strateginių studijų instituto sausumos kovų ekspertas Benas Barry. 

Iliustratyvūs netinkamų naudoti ginklų pavyzdžiai

 

Anot leidinio, viena iš neseniai Italijos vyriausybės perduotų 33 savaeigių haubicų siuntų, labai nuvylė. Pats Italijos gynybos ministras Guido Crosetto pažymėjo, kad transporto priemonių eksploatavimas buvo nutrauktas prieš kelerius metus, tačiau Ukraina vis tiek prašė jų „atsižvelgiant į skubų poreikį atremti Rusijos agresiją“.

Publikacijoje nurodoma, kad Ukrainos gynybos ministerijos dokumentuose buvo pranešta apie beveik 20 mln. Amerikos ginklų kompanijai „Ultra Defense Corporation“ už haubicų, kurios pasirodė „netinkamos kovinėms užduotims“, remontą.

Pentagono ataskaita

 

Pentagono generalinis inspektorius tyrė netinkamų naudoti ginklų tiekimą. Tyrimo detales, kuriose buvo iliustruotos problemos, jis paskelbė gegužės 23 d.

Keliuose ataskaitos pavyzdžiuose matote, kad praėjusią vasarą JAV armija planavo į Kyjivą išsiųsti 29 „Humvee“ kovines mašinas, iš kurių 26 buvo per daug netinkamos, todėl Kuveite atliktas remontas. Tačiau kai „Humvee“ buvo pristatytos į Lenkiją, padangos pasirodė esančios supuvusios.

Pranešime taip pat kalbama apie JAV planus, prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, kuo greičiau į Kyjivą nusiųsti šešias haubicas M777, tačiau paaiškėjo, kad joms reikalinga techninė priežiūra, nes jos beveik metus nebuvo tikrinamos.

Po trijų mėnesių haubicos buvo išsiųstos į Lenkiją, kur taip pat paaiškėjo, kad jos visos turi trūkumų, neleidžiančių jas panaudoti misijoms vykdyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(40)
(-18)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: