Skandalas. Į Ukrainą atgabeno šarvuočius, kurių jokiais būdais nebuvo galima atsiųsti. Kas nutiko  ()

Šveicarijos vyriausybė pranešė, kad jos šarvuočiai „Eagle I“ atsidūrė Ukrainoje siekiant apeiti reeksporto draudimą. Įrangą be patvirtinimo perdavė Vokietijos įmonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama Šveicarijos ekonomikos reikalų valstybės sekretoriato (SECO) atlikto tyrimo rezultatuose.

Šveicarijoje pagamintas šarvuotas automobilis „Eagle“ buvo pastebėtas Ukrainoje 2023 metų kovo pabaigoje.

Kaip paaiškėjo, 1990-aisiais iš Šveicarijos į Daniją buvo eksportuoti 36 šarvuočiai „Eagle“. 2013 metais Danija, gavusi Šveicarijos sutikimą, eksportavo 27 iš jų privačiai Vokietijos įmonei. Įmonė, kurios pavadinimas neskelbiamas, įsipareigojo be Šveicarijos pusės sutikimo jų nereeksportuoti tretiesiems asmenims.

Tačiau Šveicarijos institucijų tyrimas parodė, kad nepaisant to, 11 iš 27 šarvuočių „Eagle I“ įmonė eksportavo į Ukrainą, gavusi Vokietijos eksporto kontrolės institucijų sutikimą.

„Buvęs bendrovės generalinis direktorius nesikreipė į SECO dėl leidimo eksportuoti į Ukrainą, nes dėl transporto priemonių demilitarizuotos būklės (šarvuotos apsauginės dangos ir langų pašalinimo) darė prielaidą, kad deklaracija nebebuvo aktuali“, – pažymėjo Šveicarijos vyriausybė.

 

Kadangi nereeksporto deklaracijos pažeidimą padarė buvęs įmonės vadovas, o ne Vokietijos valdžia, „pasekmės turėtų būti nukreiptos išimtinai prieš buvusį direktorių“, tvirtina Šveicarijos valdžia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(16)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()