[ŽT] Lietuva Ukrainai siunčia supergalingą ginklą  ()

Lietuva tikisi, kad liepą vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus pritarta didesnei kolektyvinei paramai Ukrainai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-28 [ŽT] Lietuva Ukrainai siunčia supergalingą ginklą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina iš Lietuvos gaus dvi oro gynybos raketų sistemas NASAMS. Apie tai tinklaraštyje „Twitter“ pranešė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuva gavo dvi NASAMS paleidimo sistemas, kurios bus perduotos Ukrainai. Priešlėktuvinė gynyba yra pagrindinis Ukrainos kovos su agresoriumi veiksnys“, - sakė G. Nausėda.

Kartu Lietuvos vadovas tikisi, kad liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus priimta daugiau kolektyvinių sprendimų dėl paramos Ukrainai.

Lietuvos ambasada patikslino, kad Ukrainai bus perduotos modernizuotos NASAMS, kurios yra visiškai paruoštos integracijai į Ukrainos oro gynybos sistemą.

Sutarties vertė - apie 9,8 mln. eurų. Oro gynybos sistemas tikimasi gauti per tris mėnesius. Taip pat pažymima, kad Norvegijos gynybos ministerija papildomai prisidės perduodama pagalbinę įrangą NASAMS sistemoms.

Ambasada patikslino, kad planuojamą Lietuvos karinės pagalbos Ukrainai paketą sudarys ne tik NASAMS raketų sistemos, bet ir 10 šarvuočių M113. Taigi bendras Lietuvos perduotų šių šarvuočių skaičius sieks 72.

Vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai už sprendimą įsigyti ir perduoti Ukrainai dvi oro gynybos sistemas NASAMS.

 

 

„Tai svarbus indėlis į Ukrainos dangaus apsaugą ir ukrainiečių gyvybių gelbėjimą. Svarbiausia – pergalė“, - pažymėjo V. Zelenskis.

NASAMS Ukrainoje įsitvirtino kaip veiksminga oro gynybos sistema. Šią sistemą sukūrė Norvegijos bendrovė „Kongsberg“ kartu su amerikiečių „Raytheon“.

NASAMS gali numušti raketas, lėktuvus ir kitus priešo oro taikinius mažame ir vidutiniame aukštyje. Jos veikimo nuotolis - nuo 2,5 iki 40 km; numušimo aukštis - nuo 30 m iki 16 km; reagavimo laikas - 10 sekundžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(70)
(2)
(68)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()