Pavojinga žinia dėl „Leopard“. Lenkija perlenkė lazdą  (1)

Lenkija ir Vokietija planavo gegužės pabaigoje Lenkijos teritorijoje atidaryti „Leopard“ tankų remonto centrą, tačiau abi šalys vis dar negali susitarti – ir ne tik dėl pinigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja  „Europos tiesa“, tai rašoma „Der Spiegel“ publikacijoje.

Balandžio 21 dieną Ramšteino oro bazėje Vokietijoje Krašto apsaugos ministerijos vadovas Borisas Pistoriusas pranešė, kad gegužės pabaigoje Lenkijoje bus atidarytas Ukrainai tiekiamų kovinių tankų „Leopard“ remonto centras. Ministras netgi sugebėjo apytikslę vadinamojo remonto mazgo kainą įvertinti 150 milijonų eurų.

Tačiau praėjus dviem mėnesiams po Ramšteino susitikimo, gynybos pramonės šaltinių teigimu, Vokietijos ir Lenkijos tankų projektas dar nepradėtas vystyti. Vietoj to, Berlynas ir Varšuva nesutaria dėl bendros įmonės struktūros detalių.

Pirmasis sutarties projektas buvo parengtas prieš kelias dienas, tačiau iki praėjusios savaitės pabaigos dokumentas nebuvo pasirašytas dėl įvairių prieštaringų punktų.

Pagal planą du Vokietijos tankų gamintojai „Rheinmetall“ ir „Krauss-Maffei Wegmann“ (KMW) turėjo sukurti bendrą įmonę. Kartu su Lenkijos valstybine šarvuočių įmone PGZ buvo numatyta Lenkijos gamyklose Glivicėje ir Poznanėje sukurti bendrą tankų cechą. „Leopard“ tankų remonto išlaidas padengtų Vokietijos vyriausybė.

 

Tačiau pramonės sluoksniuose sakoma, kad šį projektą stabdo Lenkija. Pavyzdžiui, Lenkijos įmonė PGZ pateikė labai keistų idėjų dėl tankų remonto darbų kainos; viešai neatskleistoje informacijoje kalbama apie nepaprastai išpūstus įkainius.

Pavyzdžiui, PGZ už vadinamąją tankų „pirminę diagnostiką“ norėjo paimti daugiau nei 100 000 eurų. Vokietijoje toks darbas paprastai kainuoja tik apie 12 000 eurų. Be to, PGZ nenori duoti jokių garantijų remontui, o tai irgi visiškai neįprasta, rašo leidinys.

 

Vokiečių tankų statytojai mano, kad ginčai dėl tankų remonto centro yra politiškai motyvuoti. Jau keletą mėnesių Varšuvos vyriausybė agituoja prieš Berlyną. Valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nepraleidžia progos pasisakyti prieš Vokietijos vyriausybę.

Į Lenkiją iš Ukrainos jau atkeliavo keli taisymo reikalaujantys tankai „Leopard“, todėl remonto centro starto atidėlioti negalima.

Pirmadienį Borisas Pistoriusas turės galimybę surengti pokalbį apie remonto centro atidarymą su kolega lenku Mariuszu Blaszczaku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(7)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)