Galingesnė už „Caro bombą“. Kokią galingiausią branduolinę bombą gali sukurti žmonės?  ()

Galingiausią branduolinį sprogimą istorijoje sukėlė „Caro bomba“, tačiau žmonės gali sukurti bent 100 kartų galingesnius ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galingiausia istorijoje branduolinė bomba, sukėlusi 57 megatonų galios sprogimą TNT ekvivalentu, buvo sovietinė vadinamoji „Caro bomba“. Tokios galios sprogimas TNT ekvivalentu yra 10 kartų didesnis nei visos Antrojo pasaulinio karo metu naudotos amunicijos sprogimai. Mokslininkai mano, kad žmonės teoriškai gali sukurti 100 kartų galingesnius ginklus, rašo „Big Think“.

1961 metų spalio 30 dieną sovietų bombonešių Tu-95 pilotai numetė didžiulę 26,5 tonos sveriančią ir 8 metrų ilgio branduolinę bombą virš Naujosios Žemės – atokaus salyno Barenco jūroje.

Po to pilotai apsuko lėktuvą ir skrido kuo greičiau iš vietovės. Jie žinojo, kas nutiks, kai jų mirtinas krovinys sprogs, ir norėjo išgyventi šį įvykį. Iš maždaug 60 km atstumo lakūnai matė ir pajuto sprogimą – sprogo „Caro bomba“.

Po sprogimo, kurio galia 57 megatonos TNT ekvivalentu, susiformavo maždaug 60 km aukščio branduolinis grybas. Iki šiol šis sprogimas laikomas galingiausiu branduoliniu sprogimu istorijoje.

Mokslininkai mano, kad šiuo metu mažai tikėtina, kad žmonės sugebės sukurti ką nors galingesnio, tačiau, kaip dažnai būna, žmonės yra nenuspėjami, ypač kai nori sunaikinti savo rūšį. Beje, JAV branduoliniame arsenale dabar yra kovinė galvutė, galinti sukelti tik 1,2 megatonos TNT ekvivalento galios sprogimą. Tai pati galingiausia branduolinė bomba JAV arsenale, tačiau, žinoma, ji neprilygsta „Caro bombai“.

 

Bet jei darysime prielaidą, kad Žemėje vėl prasidės branduolinio ginklavimosi varžybos, ar mokslininkams pavyks sukurti ką nors galingesnio už liūdnai pagarsėjusią sovietų branduolinę bombą? Nors tai bus labai sunku, bet mokslininkai teigia, kad tai įmanoma.

 

Iš pradžių sovietų mokslininkai norėjo sukurti 100 megatonų galios branduolinę bombą, tačiau ji būtų tokia didelė, kad jos negalėtų pakelti lėktuvai. Todėl bombos dydis ir galia buvo sumažinti. Kita vertus, buvo nuogąstaujama, kad tokios galios sprogimas gali lemti visos buvusios SSRS šiaurinės dalies radiacinę taršą.

Šiuo metu mokslininkai mano, kad teoriškai įmanoma sukurti termobranduolinę bombą, kurią sudarytų kelios dalys. Kiekviena atskira mažesnė bomba paleistų kitą, didesnę. Tokio derinio dėka galima sukurti didžiulę branduolinę bombą, kuri būtų 100 kartų galingesnė už „Caro bombą“.

Pavyzdžiui, JAV 50-ųjų pradžioje kai kurie mokslininkai pasiūlė sukurti 10 000 megatonų galios branduolinę bombą. Tokios bombos sprogimas gali visiškai sunaikinti, pavyzdžiui, Didžiąją Britaniją ar Vokietiją. Tačiau ši idėja valdžiai atrodė beprotiška.

 

 

Tačiau aštuntajame dešimtmetyje JAV Lawrence'o Livermore'o nacionalinės laboratorijos mokslininkai atliko superkompiuterio skaičiavimus, kurie parodė, kad sintezės banga gali būti sukurta dideliame skysto deuterio rezervuare.

Deuteris yra vandenilio izotopas, kuriame be vieno protono atomo branduolyje yra neutronas, ir jis buvo plačiai naudojamas kaip kuras termobranduoliniuose ginkluose. Deuteris susilieja su mažesniu kiekiu kito vandenilio izotopo – tričio, sukurdamas milžiniškus energijos kiekius.

Skaičiavimai parodė, kad branduolinė bomba, pripildyta 212 tonų deuterio, gali sukelti 5200 megatonų galios sprogimą. Tai yra, mes grįžtame prie to, kad teoriškai žmonės galėtų sukurti branduolinę bombą, kuri yra 100 kartų galingesnė už galingiausią bombą Žemės istorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()