[ŽT] Rusija smogė su „Shahed“ kopijomis. Ką tai keičia  ()

Tikėtina, kad Rusijos kariuomenė pradės gaminti savo bepiločius orlaivius pagal Irano bepiločių orlaivių „Shahed“ pavyzdį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši informacija trečiadienį, rugpjūčio 16 d., buvo paskelbta oficialiame Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos „Twitter“ puslapyje.

„Rusija tikriausiai siekia per artimiausius mėnesius pasiekti savarankiškumą gaminant smogiamuosius bepiločius orlaivius. Tačiau kol kas Rusija tebėra priklausoma nuo Irano komponentų ir ginklų, kurie daugiausia tiekiami per Kaspijos jūrą“, - sakoma pranešime, sukurtame pagal britų žvalgybos duomenis.

Be to, kaip pažymi agentūra, tikėtina, kad vidinė gamyba leis Rusijai sukurti patikimesnį OWA-UAV tiekimą. Šių ginklų veiksmingumas yra skirtingas, tačiau Ukraina įrodė, kad veiksmingai neutralizuoja daugumą atvykstančių OWA-UAV.

2023 m. liepos pradžioje tapo žinoma, kad Jelabugos mieste, Tatarstane, jau surenkami Irano bepiločiai orlaiviai kamikadzės „Shahed“. Remiantis esama gamykla Jelabugoje, kuri jau dabar užima 40 000 kv. m, planuojama gamybą išplėsti iki 100 000 kv. m. O po dvejų ar trejų metų jie planuoja ten įvaldyti „Shahed“ kovinių dalių gamybą.

Komponentai atkeliauja tik iš ten ir jie patys nieko nekuria, o kol kas tik surenka. Tačiau ateityje gali atsirasti dirbtuvės, kuriose viskas bus kuriama ir konstruojama, nes vietiniuose skelbimuose matoma pilna laisvų darbo vietų „dronų specialistams, mokantiems persų kalbą“.

Tuo pat metu „Financial Times“ žurnalistai tyrėjai išsiaiškino, kad Rusijos dronų gamykla, kuri įsikurs Tatarstane, bus prisidengus žemės ūkio dronų bendrovės „Albatros“ vardu.

 

Leidinio tiriamieji žurnalistai pažymi, kad pastaraisiais mėnesiais Rusijos gamykloje suaktyvėjo veikla, o verslo parkas, kuriame ji įsikūrusi, pradėjo samdyti bepiločių orlaivių inžinierius ir specialistus, mokančius persų kalbą ir galinčius versti techninę dokumentaciją. Socialiniuose tinkluose rasta dešimtys darbo skelbimų apie darbą bendrovėje „Albatros“, tarp jų - tokių pareigybių kaip „bepiločių orlaivių gamybos direktorius“, „bepiločių orlaivių dizaineris“ ir „vyriausiasis bepiločių orlaivių technologas“. Kai kuriuose iš jų aiškiai nurodoma, kad pareigos apima koordinavimą su Rusijos gynybos ministerija projektavimo klausimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(4)
(22)
(-18)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()