Neįtikėtina. Pareikštos teritorinės pretenzijos Rusijai. Kremlius „prarijo liežuvį“  (3)

Tyli Putinas, Peskovas, Rusijos užsienio reikalų ministerija ir Valstybės Dūma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pareigūnai nesiryžo komentuoti oficialaus Kinijos žemėlapio, kuriame Usūrijos sala paskelbta Kinijos Liaudies Respublikos teritorija, paskelbimo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apie situaciją su žemėlapiu, kuris buvo pristatytas savaitės pradžioje, kasdieniniuose informaciniuose pranešimuose neužsiminė nė žodeliu.

Oficiali Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova ir Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas, anksčiau grasinęs branduoline apokalipse visiems, kurie kėsinasi į Rusijos teritorinį vientisumą, taip pat tylėjo.

Kaip susitarę liežuvius „prarijo“ Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos deputatai, kurie asmeniniuose „Telegram“ kanaluose ir propagandinės televizijos eteryje siūlė mesti branduolines bombas į Rusijai nedraugiškas šalis.

Nuo 2006 metų reguliariai leidžiamas Kinijos žemėlapis išprovokavo daugelio Azijos valstybių protestus, pažymi CNN. Filipinai tai pavadino „tarptautinės teisės pažeidimu“, nes jų teritoriniai vandenys buvo įtraukti į Pietų Kinijos jūrą, priklausantį KLR jurisdikcijai.

Protestą pareiškė Malaizijos užsienio reikalų ministerija, kuri taip pat nustatė, kad jos vandenys žemėlapyje pažymėti kaip kiniški. Paaiškėjo, kad KLR teritorija yra Indijos Arunačal Pradešo valstija, tai sukėlė pyktį Indijos užsienio reikalų ministerijoje. „Diplomatiniais kanalais pareiškėme griežtą protestą dėl vadinamojo „standartinio Kinijos žemėlapio“, kuriame buvo įtvirtintos pretenzijos į Indijos teritoriją“, – sakė užsienio reikalų ministras Arindamas Bakčis.

 

Rugpjūčio 29 dieną Kinijos valstybės „Standartinių žemėlapių kartografinė tarnyba“ pristatė 2023 metų geografinių žemėlapių rinkinį, kuriame Didžioji Usūrijos sala prie Amūro upės pažymėta kaip Kinijos Liaudies Respublikos teritorija.

Pagal 2008 metų Rusijos ir Kinijos susitarimą sala buvo padalinta tarp dviejų šalių. Naujame oficialiame Kinijos žemėlapyje visa sala pažymėta kaip ryčiausias Kinijos teritorijos taškas. Aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad „žemėlapis sudarytas pagal nacionalinius Kinijos ir kitų pasaulio šalių sienų projektavimo standartus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(97)
(3)
(94)

Komentarai (3)