„Priversti Vašingtoną peržiūrėti savo poziciją.“ Naujajai raketai pretenzijų turi net patys rusai  ()

Net tarp Rusijos ekspertų buvo tokių, kurie nebuvo entuziastingai nusiteikę dėl R-37M galimybių. Visų pirma, kritikai pažymi, kad iš daugiau nei 250 km atstumo raketa gali pataikyti tik į žvalgybinius lėktuvus ir žvalgybinius dronus, o naikintuvai išliks nepažeidžiami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos oro pajėgos vykdo operacijas Ukrainoje naudodamos penktos kartos naikintuvus „Su-57“. Tikimasi, kad ateityje orlaivis bus aprūpintas naujomis ilgo nuotolio oras-oras raketomis R-37M. Apie tai rugpjūčio 30 d., remdamiesi anoniminiais šaltiniais, pranešė „Bulgarian Military“ stebėtojai.

Medžiagos autoriai rašo, kad, jų turimais duomenimis, naujoji raketa pasieks taikinį iki 300 km atstumu – toks nuotolis leis atakuoti taikinius, net ir tuos, kurie yra gerokai apsaugoti oro gynybos sistemomis.

„Tikimasi, kad artimiausiu metu šios amunicijos efektyvumas bus įvertintas realiomis kovinėmis sąlygomis“, – rašoma leidinyje.

Kol kas konkrečių detalių neatskleidžiama, tačiau publikacijos šaltiniai teigė, kad nauja raketų sistemos R-37M modifikacija, kuri bus naudojama ir „Su-57“, ir „MiG-31BM“, gali tapti diskusijos tema. Be to, šios raketinės technologijos integracija neapsiriboja „Su-57“, tikimasi, kad ji bus įdiegta ir „Su-35“.

Stebėtojai pastebi, kad kalbos apie naujas raketas, skirtas „Su-57“ ir kitiems Rusijos lėktuvams pastaruoju metu pasirodė naujienų apie naikintuvų F-16 tiekimą Ukrainai fone.

„Diskusijų dėl šių naikintuvų dislokavimo Ukrainos oro erdvėje fone tokių ginklų naudingumas Rusijos Federacijai tampa vis akivaizdesnis“, – pažymėjo apžvalgininkai.

Taip pat pranešama, kad kompleksas R-37M gali priversti Vašingtoną persvarstyti savo poziciją dėl Ukrainos aprūpinimo karine aviacija.

R-37M yra patobulinta savo pirmtakės, ilgojo nuotolio raketos R-37, pradėtos naudoti 1989 m., versija. Kūrėjai teigia, kad raketa gali sunaikinti taikinius tiek dideliame aukštyje (iki 25 km), tiek žemame (iš viso iki 15 m) iš didžiulio atstumo – daugiau nei 300 km.

 

Rusai pristato kompleksą kaip „ilgą ranką“, nes toks pažeidimo diapazonas netgi leis sunaikinti priešo išankstinio perspėjimo lėktuvus (RDLO). Be to, rusų šaltiniai tradiciškai kalba apie viršgarsines ir net hipergarsines raketos galimybes – jos greitis neva siekia 6 machus (7350 km per valandą).

Raketoje yra sumontuota didelio jautrumo aktyvi nukreipimo galvutė, kuri gali aptikti taikinius be nuolatinio naikintuvo radaro „apšvietimo“. Be to, jei taikinys staiga pakeičia kursą, raketą galima koreguoti iš naikintuvo radijo kanalu.

Tuo tarpu net Rusijos ekspertai kritikuoja R-37M. Visų pirma, pažymima, kad ši raketa yra ne perspektyvi naujiena, o patobulinta senosios R-37 versija. Taigi, ji paveldėjo ir trūkumų iš savo pirmtakės.

 

R-37 charakteristikos leidžia efektyviai susidoroti tik su oro operacinėmis-strateginėmis priešo informacinės paramos priemonėmis, kurios gali apimti RQ-4A/B „Global Hawk“, MQ-4C dronus, RTR RC -135V/W orlaivius, E-8C radarus arba vidutinio manevringumo naikintuvus.

Nepaisant didelio R-37M greičio, konstrukcinė raketos saugos riba leidžia realizuoti tik 20–22 vienetų perkrovą. Tuo pačiu metu tokį rodiklį galima pasiekti tik tuo atveju, jei artėjimo greitis yra 1700 km per valandą ar daugiau.

Vadinasi, manevringas naikintuvas, skraidantis mažame ar vidutiniame aukštyje, bus praktiškai nepažeidžiamas, jei R-37M bus paleista iš didesnio nei 250 km atstumo, nes aerobalistine trajektorija judanti raketa išnaudos tvirtą variklio kuro užtaisą net ir kreiserinio skrydžio atkarpos pradžioje, o tai turės įtakos jos manevringumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: