Kinija turi problemą. Prasideda Putino ir Kim Jong Uno duetas  ()

„Kuo labiau suartės Rusija ir Šiaurės Korėja, tuo mažiau Kinija turės įtakos.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-15 Kinija turi problemą. Prasideda Putino ir Kim Jong Uno duetas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aljansas tarp diktatorių Vladimiro Putino ir Kim Jong-uno bus Kinijos problema.

„Bloomberg“ teigimu, glaudesnis Putino ir Kim Jong-uno aljansas kelia grėsmę stabilumui tiek Europoje, tiek Azijoje. Ši perspektyva turėtų jaudinti ir pagrindinį dviejų lyderių rėmėją Kiniją.

Amerikos žvalgybos pareigūnai teigia, kad susitarimo dėl ginkluotės sudarymas buvo pagrindinis Kim Jong-uno vizito Rusijos Federacijoje tikslas. Šiaurės Korėja turi 122 mm ir 155 mm artilerijos sviedinių ir 122 mm kalibro raketų atsargas, kurių Rusijos armijai labai reikia. Dalis šių ginklų jau galėjo pasirodyti mūšio lauke Ukrainoje. JAV teigia, kad Šiaurės Korėja pernai gruodį baigė pirmąjį ginklų pristatymą „Wagner“ grupuotei, skirtą naudoti Ukrainoje, o Ukrainos pajėgos teigia paleidusios į Rusijos pajėgas užgrobtus Šiaurės Korėjos sviedinius.

Tolesni pristatymai gali suteikti Rusijai laiko papildyti savo amunicijos atsargas. Kai kurie senesni Šiaurės Korėjos sviediniai laikomi nepatikimais, tačiau Ukrainoje besitęsiančiame išsekimo kare svarbus ugnies intensyvumas. Papildoma amunicija padėtų Rusijai tęsti kovas.

Tuo tarpu pinigų, maisto ar energetinė pagalba, kurią Rusija galėtų suteikti mainais, atlaisvintų išteklių, kuriuos Kimas galėtų skirti savo branduolinių ir balistinių raketų programoms. Dar pavojingiau yra tai, kad Rusijos technologijos ir žinios leistų Šiaurės Korėjai įveikti technines kliūtis, trukdančias jos povandeninių laivų ir palydovų tyrimo programoms, ir padėtų Pchenjanui branduolines raketas padaryti mirtingesnes.

 

JAV ir jų sąjungininkės Azijoje ir Europoje yra aiškiai suinteresuotos nutraukti tokį bendradarbiavimą. Galimybės uždrausti bet kokį ginklų perdavimą yra ribotos, atsižvelgiant į bendrą Rusijos ir Šiaurės Korėjos sieną. Tačiau JAV ir jos partneriai turi taikyti sankcijas, kad nubaustų visus, susijusius su šiuo susitarimu. Kad padidintų spaudimą, Pentagonas turi greitai įgyvendinti neseniai sudarytus susitarimus surengti bendras pratybas ir dalytis raketų sekimo duomenimis su Pietų Korėja ir Japonija.

Gilesni kariniai ryšiai tarp Maskvos ir Pchenjano turėtų kelti nerimą ir Kinijai. Užmerkus akis į ginklų pardavimą, pablogės santykiai su Europos šalimis, kurias Kinija vis dar tikisi apriboti nuo bendradarbiavimo su JAV.

Kuo labiau suartės Rusija ir Šiaurės Korėja, tuo mažiau Kinija turės įtakos. Pajėgesnis Kimas bus labiau provokuojantis ir nenuspėjamas. Nors Kinija apsaugojo Šiaurės Korėją nuo papildomų JT sankcijų, ji nenori matyti konflikto ir nestabilumo prie savo sienos. Be to, Kinijos lyderiai neturėtų duoti Jungtinėms Valstijoms jokios priežasties didinti savo karinį buvimą regione“, – rašoma leidinyje.

 

„Bloomberg“ pabrėžia, kad Kinijos lyderis Xi Jinpingas vargu ar viešai kritikuos Kimą ar Putiną. Tačiau Xi turi galią apriboti bet kokio ginklo sandorio, kurį jie sudaro, dydį.

„Šiaurės Korėja prekybos atžvilgiu tebėra labai priklausoma nuo Kinijos, o Putinui labiau nei bet kada reikia Kinijos diplomatinės ir ekonominės paramos. Naujos antivakarietiškos partnerystės perspektyva kai kuriems Pekine gali atrodyti patraukli. Tačiau Kinija saugesnė netaps“, - rašo agentūra.

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: