Nuo 2 savaičių iki 12 metų. Kodėl prognozės dėl karo Ukrainoje neišsipildo  ()

Kaip greitai baigsis kruvinas karas, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą? Šis klausimas neramina visą pasaulį nuo pat plataus masto invazijos pradžios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai, politikai ir kariškiai jau pusantrų metų daro prognozes ir prielaidas, keisdami datas nuo „2-3 savaičių“ iki dešimtmečių.

Pirmąsias „oficialias“ prognozes apie Rusijos ir Ukrainos karo pabaigą išsakė buvęs Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius. Jo garsioji frazė apie „dvi-tris savaites“ tapo memu. Buvusio prezidento kanceliarijos patarėjo prognozės taip ir neišsipildė, o jis pats 2023 m. balandį prisipažino, kad sąmoningai visus klaidino, siekdamas išvengti panikos karo pradžioje.

Pirmą kartą apie tai, kad ukrainiečiai turėtų ruoštis „maratonui, o ne sprintui“, t. y. ilgam mūšiui, valdžia prabilo šių metų rugpjūtį, kai paaiškėjo, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo sėkmė buvo daug santūresnė, nei tikėtasi.

„Ką turi omenyje tie, kurie spėlioja apie karo pabaigą? Ukrainos teritorijų deokupacija nebūtinai lems visišką karo veiksmų pabaigą. Jei Rusija išsaugos savo raketų ir aviacijos arsenalą, ji gali ir toliau smogti“, - „Focus“ sakė Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centro vadovas Sergejus Kuzanas.

Vienas iš svarbių kriterijų, kuriuo grindžiamos prielaidos dėl karo pabaigos, yra sėkmė fronte. Pasak Kuzano, šiandien nė viena pusė neturi ginklų, kurie galėtų iš esmės pakeisti įvykių eigą fronte. Kitas kriterijus – Rusijos ekonomika, taip pat IPSO, kuriai Kremlius skiria milžiniškas pinigų sumas.

 

„Karo pabaiga suprantama skirtingai, todėl ir prognozės skiriasi. Amerikos politikoje yra dvi srovės. Viena sako, kad Rusija negali laimėti ir dėl to reikia daryti viską. Antroji – reikia daryti viską, kad Rusija pralaimėtų. Tuo grindžiama skirtinga gynybos politika. Pirmuoju atveju – remti Ukrainą tiek, kad Rusija negalėtų laimėti. Antruoju atveju – remti Ukrainą tiek, kad Rusija pralaimėtų. Kol kas matome pirmąjį variantą“, - sakė ekspertas.

Pasak Kariuomenės, konversijos ir nusiginklavimo studijų centro atstovo Michailo Samusio, yra kelios karo fazės, apie kurias ekspertai kalba rengdami prognozes. Pavyzdžiui, Ukrainos teritorijų deokupacija bus tęsiama 2024 metais. Daug kas priklausys nuo ginkluotės, ypač nuo naikintuvų F-16, kurie gali pakeisti karo veiksmų pobūdį. Tačiau konfrontacija gali tęstis dešimtmečius.

 

„Rusija nepripažins savo pralaimėjimo deokupuojant Ukrainos teritorijas. Todėl karas baigsis, kai nustos egzistuoti V. Putino režimas ir šalies viduje įvyks permainos, kurios neleis Rusijos Federacijai vykdyti prieš mus karo veiksmų. Sankcijos nėra veiksmingos. Rusija uždirba didžiulius pinigus, už kuriuos gali ilgai kariauti“, - sako „Focus“ Samusis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: