Suvalkų koridorius atiduodamas Rusijai. Paskelbtas slaptas Lenkijos planas  (5)

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė išslaptintus šalies gynybos planus plataus masto Rusijos invazijos atveju.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-21 Suvalkų koridorius atiduodamas Rusijai. Paskelbtas slaptas Lenkijos planas  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė išslaptintus šalies gynybos planus plataus masto Rusijos invazijos atveju.

Anot jo, plane buvo numatyta beveik be kovos atiduoti apie 40% Lenkijos teritorijos. 2011 metais pasirašytame gynybos plane buvo numatytas organizuotas Lenkijos kariuomenės traukimasis nuo rytinių sienų ir strateginės gynybos užėmimas centrinėje šalies dalyje didelių upių – Vyslos ir Dunajeco – linijomis. Po to Lenkija planavo laukti pagalbos iš NATO sąjungininkų.

Šiuos planus, kurie buvo žinomi ir anksčiau, Blaszczakas pristatė rinkimų lenktynių kontekste, kur dabartinė valdžia bando prisistatyti kaip nuoseklesnė šalies gynėja, palyginti su savo pirmtakais konkurentais.

Tusko vyriausybė karo atveju buvo pasirengusi atsisakyti pusės Lenkijos. Tuometinio Krašto apsaugos ministerijos vadovo Klicho patvirtintame ginkluotųjų pajėgų panaudojimo plane buvo numatyta, kad nepriklausoma šalies gynyba trūktų daugiausiai dvi savaites, o po septynių dienų priešas pasiektų dešinįjį Vyslos krantą. Dokumentai aiškiai rodo, kad tas Liublinas, Žešovas ir Lomža galėjo tapti Lenkijos Buča“, – vaizdo įraše sakė Blaszczakas ir pridūrė, kad valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ pakeitė požiūrį į gynybą, nusprendusi ginti kiekvieną Lenkijos teritorijos metrą.

Ukrainiečių portalas „Militarnyi“ pastebėjo, kad Blaschako rodomose fotokopijose matyti plano išslaptinimo data – 2013 m. Greičiausiai taip atsitiko būtent dėl ​​to, kad jau tada nuspręsta atsisakyti šio gynybos plano.

 

Taip pat būtina pridurti, kad norint teisingai įvertinti tokią karinę strategiją, būtina suprasti kontekstą ir laiką, kada ji buvo sudaryta. 2011 m. Lenkijos kariuomenė buvo labai sunkioje padėtyje ir buvo žemo kovinio efektyvumo. Kariuomenė tik mažėjo, todėl lenkų kariniai strategai planuodami rėmėsi turimais ištekliais“, – pabrėžė „Militarnyi“.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(111)
(-80)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (5)