Rusijos naikintuvai Su-57 ir Su-75. Kada pasirodys Ukrainoje?  ()

Naujieji Rusijos naikintuvai „Su-57“ ir „Su-75“ greičiausiai niekada nepasirodys kare Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Suchoi Su-57“ yra naujausias rusų karo aviacijos pasiekimas - tikras dvimotoris penktos kartos naikintuvas. Sunkiai pastebimas radarais, manevringas, greitas, su elektroninės karybos sistemomis ir kitais privalumais, būdingais retai penktajai kartai. Penktos kartos naikintuvai apskritai yra reti - juos gamina tik JAV („F-35“ šeima ir, anksčiau, „F-22“), Kinija (J-20 serija) ir Rusija.

„Su-57“ pirmam skrydžiui pakilo 2010 metais ir tarnybą pradėjo 2020-aisiais. Rusija aktyviai gamina šiuos naikintuvus ir, kaip teigiama, juos naudoja. Priešingai nei „Su-75“.

Rusija jau turi „Su-57“, bet kuria ir „Su-75“, kurį arogantiškai pavadino „Šachu ir matu“. „Su-57“ irgi pasižymės STEALTH dizainu, slepiančiu jį nuo radarų, skris iki 2 Machų greičiu ir gabens iki 7 tonų amunicijos - įvairių oras-oras ir oras-žemė raketų. Rusija svajoja, kad „Su-75“ bus santykinai nebrangus, nes programos kaštus sumažins eksportas - numatomi „Su-75“ pirkėjai yra Argentina, Indija ir Vietnamas.

Karo ekspertas ir „Defence Express“ vyriausiasis redaktorius Olegas Katkovas paaiškino: „Su-75“ yra maketas, vargu ar jis kur skris... Projektas iš karto buvo skirtas tarptautinei rinkai, bet dabar Rusijos Federacijai be galo sunku parduoti savo ginklus kam nors, galbūt išskyrus Indiją. Tikėtina, kad šis projektas iš esmės nebus įgyvendintas, neturės jokios įtakos frontui“.

Net pagal pirminį planą „Su-75“ tarnybą galėjo pradėti ne anksčiau nei 2027 metais. Reikia tikėtis, kad karas Ukrainoje baigsis anksčiau. Be to, tas planas gali būti optimistiškas, nes Rusiją smaugia sankcijos, technologijų badas, o dabar gamybinius pajėgumus reikia skirti ginklams, kurie gali būti naudojami iš karto. Taigi, „Su-75“ Ukrainai nekelia jokių emocijų.

 

Katkovo teigimu, rusai turi rimtų problemų ir „Su-57“ gamyboje: „Jis buvo sukurtas iš karinio lygio vakarietiškų komponentų, kurių eksportas buvo sustabdytas po Krymo aneksijos. Projektas strigo ir nebuvo įgyvendintas taip, kaip planuota.“

Tiesa, „Su-57“ galimai jau buvo panaudotas kare prieš Ukrainą, bet tik iš tolo, ilgesnio nuotolio raketomis, nesiartindamas prie Ukrainos oro gynybos zonos. Jei Ukraina numuštų bent vieną „Su-57“, tai stipriai pakenktų šio modelio įvaizdžiui ir eksporto potencialui. Praeitų metų spalį generolas Sergejus Surovikinas teigė, kad „Su-57“ Ukrainoje naikina ir oro, ir antžeminius taikinius. Rusų žiniasklaida pasakojo, kad vienas „Su-57“ ilgo nuotolio raketa numušė ukrainiečių „Su-27“. Tačiau jokių įrodymų nėra ir nepanašu, kad egzistuojantys „Su-57“ (o jų iš viso, įskaitant bandymų prototipus, tėra 21) artintųsi prie Ukrainos.

 

Katkovas pažymėjo, kad Rusijos remonto pajėgumai turi didesnę įtaką situacijai fronte nei jų ilgalaikiai planai dėl kokių nors ginklų gamybos. Taigi, „Su-75“ realistiškai neegzistuoja, o „Su-57“ yra saugomas paukštis ir arti pavojingų zonų nesirodo.

(17)
(1)
(16)

Komentarai ()