Ukraina surado Rusijos Achilo kulną  ()

Rusijai apginti šią teritoriją sekasi vis sunkiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos strategai Krymą nuolat įvardija kaip Rusijos Achilo kulną.

Praėjo pusantrų metų, o Putino konfliktas rimtai atėjo į okupuotą Krymą, rašo britų žurnalas „The Economist“.

Nuo vasaros pradžios Ukraina gerokai sustiprino puolimus pusiasalyje. Naudodama naujus vietinės gamybos dronus ir sparnuotąsias raketas, tiekiamas iš užsienio, ji atakuoja karines bazes, oro bazes ir valdymo centrus.

Ukrainos karo šaltiniai teigia, kad šios operacijos nėra savitikslės. Atvirkščiai, jos turėtų būti vertinamos kaip pagalbinės dvi svarbesnės veiklos rūšys.

Pirmoji – tebesitęsia Ukrainos kontrpuolimas. Jų nuomone, bet kokia Ukrainos sėkmė silpninant aviaciją, sutrikdant geležinkelius ir logistiką kenkia Rusijos kariams, kurie tiekiami tiesiai iš pusiasalio.

Antroji – jūrų konfrontacija Juodojoje jūroje. Čia Ukraina bando atimti iš Rusijos monopolį jūroje ir susigrąžinti gyvybiškai svarbių jūrų kelių kontrolę.

Konflikto pradžioje Rusijos karo laivai buvo išsidėstę pavojingai arti Odesos. Šiandien jie retai patenka į Juodosios jūros šiaurės vakarinę dalį. Ukrainos strategai Krymą nuolat įvardija kaip Rusijos Achilo kulną. Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas 2022 metų rugsėjį rašė, kad diskomforto jausmas Kryme turi būti paaštrinamas.

 

Procesas prasidėjo 2022 metų balandį, kai nuskendo Rusijos flagmanas „Moskva“, į kurį pataikė šalyje pagaminta sparnuotoji raketa „Neptūnas“, kurios veikimu karinis jūrų laivynas net nebuvo tikras. Nuo to laiko Ukraina nuskandino arba apgadino mažiausiai 19 Rusijos laivų.

Naujos aplinkybės suteikė šiam tikslui papildomos skubos. Kontrpuolimas dar neprivedė prie proveržio. Rezultatai turi būti pasiekti kitu būdu.

 

„Pagrindinis pokytis yra tai, kad gavome naujų raketų ir žvalgybos. Kai tik turėsime taikinį ir galėsime jį pataikyti, tai ir darome. Norime gauti rusiško „Kalibr“ ir X-101 analogą“, - sako šaltinis Ukrainos generaliniame štabe. 

Tokie ginklai pasižymi dideliu greičiu ir geru manevringumu, todėl oro gynybos pajėgoms sunku juos perimti. 

Rusija, reaguodama į naują grėsmę, koreguoja savo taktiką. Kai kuriuos savo laivus ji perkėlė į saugesnius uostus, tokius kaip Novorosijskas prie Juodosios jūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(1)
(63)

Komentarai ()