„Visiškai slapta...“ Kiek ATACMS gavo Ukraina (Video)  ()

Atrodo, kad nuo momento, kai Ukraina pradėjo naudoti HIMARS ir M270 sistemas, buvo laukiama ATACMS raketų pasirodymo šiame kare. Spalio 17 dieną tapo aišku, kad Ukraina ATACMS raketų jau turi ir jas naudoja - šios raketos atakavo okupantų ginkluotę okupuotuose Berdiansko ir Luhansko aerodromuose. JAV anksčiau neskelbė apie priimtą sprendimą siųsti ATACMS, nes norėjo, kad rusai nebūtų pasiruošę. Bet kiek ATACMS gavo Ukraina?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ukrainai slapta perdavė nedidelį ATACMS raketų kiekįpraneša AP. Žiniasklaida praneša, kad Ukrainos pajėgos gavo „mažiau nei tuziną“ ATACMS raketų. Taigi, tikriausiai apie dešimt. „Mažas raketų skaičius pabrėžia JAV nenorą siųsti galingus ginklus“, – teigiama AP straipsnyje.

Nepaisant mažo raketų skaičiaus, tikimasi, kad jos leis atakuoti Rusijos pajėgų taikinius toli nuo fronto linijos. Tiesa, ne taip toli, kaip buvo norima.

ATACMS raketos, naudojamos nuo 1991 metų, tokios trokštamos buvo dėl jų veikimo nuotolio ir palyginti paprasto naudojimo. Naujausios ATACMS raketos lekia iki 300 km. Turėdamos tokių raketų Ukrainos pajėgos galėtų atakuoti daugybę rusų aerodromų ir karinių bazių toli nuo fronto linijos. Didelė Krymo ir tiekimo keliai atsidurtų ukrainiečių taikiklyje. Taip, Ukraina jau turi tolimo veikimo ginklų, tokių kaip „Storm Shadow“, tačiau ATACMS nėra sparnuotoji raketa. ATACMS yra balistinė raketa - ją daug sunkiau pastebėti ir numušti.

ATACMS paleidimas Ukrainoje:

 

Tiesa, jau aišku, kad Ukraina negavo 300 km įveikiančių raketų.

AP teigimu, Ukraina gavo senas ATACMS raketas, kurių nuotolis yra maždaug 165 kilometrai. Pirmieji apie galimą ATACMS panaudojimą pranešė rusai, kurie dalijosi raketų nuolaužų nuolaužomis ir fiksavo žymes, kad juos surado 1996 metais pagamintos MGM-140A raketos. Beje, su kasetinėmis galvutėmis - ore jos išbarsto daugybę mažesnių užtaisų, kurie sunaikina viską didesniame plote.

 

ATACMS, kaip ir daugelis kitų ginklų, turi galiojimo laiką. Tos ankstyvosios raketos, tikriausiai, artėja prie dienos, kai turės būti sunaikintos, nes jų naudojimas taps pavojingas patiems kariams. Kam naikinti gerą daiktą, jei jį galima perduoti Ukrainai?

(25)
(0)
(25)

Komentarai ()