Putino planų žlugimas. Kuo svarbus Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas  ()

Džo Bidenas ir Xi Jinpingas gali susitikti jau kitą mėnesį Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) aukščiausiojo lygio susitikimo metu. Jis vyks lapkričio mėn. San Franciske. Susitikimas gali būti tarpinis, tačiau tai geras signalas pasauliui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai sakė Visuomenės analizės centro „Veža“ vadovas Valerijus Kločokas. Jis pažymėjo, kad šiam susitikimui buvo ruošiamasi jau seniai.

Pasak Valerijaus Kločoko, abiejų šalių vadovų susitikimas pristatomas kaip prekybinių ir ekonominių ryšių užmezgimas, nes kalbama apie didelę prekybos apyvartą. Ji siekia daugiau kaip 600 mlrd. dolerių per metus. O su Europa - 800 mlrd. Todėl Kinijai svarbūs santykiai ir su Europa, ir su JAV.

„Dabar pastebime daugybę JAV atstovų vizitų į Kiniją. Savo ruožtu Wang Yi šiuo metu dirba JAV. Kinija išvyko susitikti su JAV, kad užmegztų ryšius ir atnaujintų santykius“, - sakė analitinio centro vadovas.

Susitikimas forume yra priežastis Xi vykti į JAV be įsipareigojimų, pabrėžė analitikas. Tačiau jis leidžia jam asmeniškai pabendrauti su Amerikos prezidentu, išgirsti jo pageidavimus ir palyginti kompromisus.

Xi Jinpingas gali vykti su tam tikromis asmeninėmis nuostatomis. Visų pirma, forumas Pekine, kuriame dalyvavo Vladimiras Putinas, rodo, kad Kinija palaiko ryšį su Rusija - tai pirmas dalykas. Antras dalykas - Xi pareiškimai dėl Taivano gali rodyti, kad jis vis dar pretenduoja į šias teritorijas. Be to, gali būti aptartas Kinijos bendradarbiavimas su Iranu naftos srityje.

 

„Šiame fone Putino grasinimai branduoliniais bandymais, pasitraukimas iš branduolinių bandymų neatliekančių valstybių sutarties, susitikimas su „Hamas“ teroristais - tai eilė veiksmų, vykstančių su tyliu Kinijos pritarimu“, - pridūrė analitikas.

Kitaip tariant, artėjantis APEC aukščiausiojo lygio susitikimas yra svarbus. Jo lyderiai nulems būsimo pasaulio geopolitinę konstrukciją.

„Tačiau, mano nuomone, jis rodo visišką V. Putino, kadaise bandžiusio kurti daugiapolį pasaulį, planų žlugimą“, - pažymėjo Kločokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: