Prasideda grasinimai Europai. „Jei Rusija užpuls, daugiau neketinu jų ginti...“ (Video)  (3)

Prasideda grasinimai Europai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo neginti Europos nuo Rusijos puolimo, jei kitais metais laimės rinkimus. 77 metų politikas priminė, kad tokios pozicijos laikėsi savo prezidentavimo laikotarpiu ir neketina jos keisti ateityje. Tai pranešė leidinys „Bild“.

„Daugiau neketinu jų ginti. Prisimenu, kaip vienos šalies vadovas atsistojo ir pasakė: „Sakykite, jei Rusija užpuls mano šalį, jūs ten nebūsite?“ Teisingai, štai ką turiu omenyje. Aš neketinu jūsų ginti ir duoti jums pinigų“, - sakė D. Trumpas sekmadienį, spalio 29 d., kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Ajovos valstijoje, kur sausį prasideda Respublikonų partijos pirminiai rinkimai.

Į D. Trumpo pareiškimą socialiniuose tinkluose reagavo demokratų ir Joe Bideno šalininkai.

Savo komentaruose D. Trumpo kritikai priminė spėliones, kilusias jam einant pareigas: ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turi kokių nors svertų D. Trumpui, kurie verčia jį elgtis „keistai nuolankiai“ Maskvos atžvilgiu?

 

„Bild“ taip pat cituoja interviu, kurį Donaldas Trumpas davė leidiniui po pergalės 2017 m. rinkimuose. Tada, pradėjęs eiti pareigas, jis pavadino transatlantinį aljansą „pasenusiu“ ir „neaktualiu“. Jis leido suprasti, kad jo „Amerika pirmiausia“ politikoje nėra vietos nerimauti dėl Europos.

Dienraštis „Bild“, remdamasis amerikiečių leidiniais, rašo, kad valdant D. Trumpui valstybės aparatui kainavo daug pastangų neleisti jam pasitraukti iš NATO. Jei D. Trumpas antrą kartą taps prezidentu, jis tikriausiai norės bent jau „pristabdyti“ narystę aljanse, jei jo nauji reikalavimai nebus patenkinti. Tarp šių sąlygų yra ir esminio principo, kad bet koks išpuolis prieš vieną aljanso narę prilygsta išpuoliui prieš visas, „persvarstymas“. Šis principas visada buvo savotiškas „draudimo polisas“ mažesnėms šalims, tokioms kaip Estija, Latvija ir Lietuva.

 

Anot anoniminių šaltinių, D. Trumpas taip pat pažadėjo, kad savo administracijoje netoleruos jokių „NATO mylėtojų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(52)
(-44)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)