Ukraina ES. Nutekėjo slapto EK dokumento detalės  ()

Žurnalistai išsiaiškino, kad Europos Komisija mano, jog keturi iš septynių kriterijų, pagal kuriuos Ukraina gali pradėti derybas dėl narystės ES, yra visiškai įvykdyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama ataskaitoje apie Ukrainą, kuri yra vidinis Europos Komisijos dokumentas, pasak „Radio Svoboda“.

Vidaus ataskaitoje teigiama, kad šiuo metu galutinai įvykdytais laikomi šie kriterijai:

- Teisės aktų dėl Ukrainos Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos tvarkos įgyvendinimas pagal Venecijos komisijos rekomendacijas;

- Kandidatų į Aukščiausiąją teismų tarybą tinkamumo patikros užbaigimas ir Aukštosios Ukrainos teisėjų kvalifikacinės komisijos įsteigimas;

- Kovos su pinigų plovimu teisės aktų atitiktis FATF standartams ir viso teisėsaugos sektoriaus reformos strateginio plano patvirtinimas;

- Žiniasklaidos sektoriaus reforma - Ukrainos teisės aktų suderinimas su ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyva.

Siekiant suprasti, kokie kriterijai EK ataskaitoje laikomi neįvykdytais, pažymėtina, kad iš viso buvo 7 vadinamieji kriterijai, kurie labiau primena reformas. Paprastai juos galima pavadinti taip: Konstitucinio Teismo reforma; teismų reformos tęsimas; kova su korupcija, įskaitant prokuratūros vadovo paskyrimą; kova su pinigų plovimu; antioligarchinio įstatymo įgyvendinimas; audiovizualinių teisės aktų suderinimas su Europos teisės aktais ir tautinių mažumų teisės aktų pakeitimas.

 

Taigi, kaip rašo žurnalistai, kalbant apie antioligarchinį įstatymą, dokumente teigiama, kad „Ukraina dar turėtų patvirtinti lobizmo įstatymą pagal Europos standartus“. Kalbant apie teisės aktų dėl tautinių mažumų reformą, Europos Komisija mano, kad ne visos pastabos, išdėstytos 2023 m. birželio mėn. nuomonėje ir tolesnėje 2023 m. spalio mėn. išvadoje, buvo įvykdytos, visų pirma „nepakeisti įstatymai dėl valstybinės kalbos, žiniasklaidos ir švietimo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(23)
(4)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()