Rusijos, Šiaurės Korėjos ir Kinijos aljansas. Skelbiamos naujos detalės ir pavojingos išvados  ()

Manoma, kad Šiaurės Korėja aktyviai ruošiasi karui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stiprėjantis Šiaurės Korėjos, Rusijos ir Kinijos aljansas gali sustiprinti Pchenjano branduolinį arsenalą, ypač tiekiant plutonį ir labai prisodrintą uraną, reikalingus branduolinėms bomboms gaminti. Ir tai kelia didelį susirūpinimą Vakarams, rašo „Financial Times“.

Kaip sakė buvęs JAV nacionalinės branduolinių tyrimų laboratorijos Los Alamose direktorius Siegfriedas Heckeris, nėra jokių techninių kliūčių Rusijai nusiųsti Šiaurės Korėjai 100 ar net 1000 kg plutonio.

Net jei Maskva nenorėtų tiesiogiai perduoti skiliųjų medžiagų, ji galėtų pasiūlyti Pchenjanui kompozicinių medžiagų, kurių siunta būtų praktiškai neatsekama.

Leidinys taip pat primena, kad po Šiaurės Korėjos vadovų Kim Jong Uno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo akis į akį, Šiaurės Korėja išsiuntė į Rusiją apie 1000 konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis, kuriuos V. Putinas naudoja kare Ukrainoje. Mainais už juos JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad Kimas nori iš Maskvos gauti „naikintuvų, raketų žemė-oras, šarvuočių, balistinių raketų gamybos įrangos“, taip pat kitų medžiagų ir pažangių technologijų.

Tuo tarpu Pietų Korėja įspėjo, kad Pchenjanas, atrodo, jau gauna techninę pagalbą iš Maskvos, ypač prieš numatomą pirmojo karinio žvalgybos palydovo paleidimą.

Vakarams nerimą kelia ir tai, kad dėl viso to Kimas ir toliau naudojasi Kinijos globa. Pasak ekspertų, „Pekinas supranta, kad artimiausiais dešimtmečiais gali konfliktuoti su JAV, todėl yra pasirengęs remti Pchenjaną ir mainais prašyti labai nedaug“.

 

Neseniai paskelbti duomenys rodo, kad Šiaurės Korėjos ir Kinijos prekyba šoktelėjo iki aukščiausio lygio per beveik ketverius metus. Ir prie viso to Pekinas atvirai pasiūlė Pchenjanui draudžiamų prekių. Kinijos pozicija dėl sankcijų Šiaurės Korėjai taip pat susilpnėjo.

Dėl viso to Vakaruose didėja susirūpinimas, kad Šiaurės Korėja paspartins savo branduolinės programos įgyvendinimą. Ekspertai Kimo siekius šia kryptimi aiškina rimtu pasirengimu karui ir Pietų užkariavimui. Ekspertai daro prielaidą, kad ši grėsmė pradės vis labiau ryškėti per ateinančius 10 ar 15 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()