„Reikia imti pavyzdį. Skubiai.“ Tai, ką su Rusija padarė Lietuva, sužavėjo Suomiją  (4)

Suomijos pasienio konfliktas kelia didelį nerimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-22 „Reikia imti pavyzdį. Skubiai.“ Tai, ką su Rusija padarė Lietuva, sužavėjo Suomiją  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinių krizių valdymo ekspertas daktaras Timo Hellenbergas prisipažįsta, kad situaciją rytinėje Suomijos pasienyje stebėjo „gana sumišęs“, skelbia Iltalehti.fi.

„Mane labiausiai stebina tai, kad sprendimai priimami palaipsniui, tarsi norint sužinoti, kas bus toliau“, - sako jis.

Hellenbergas mano, kad padėtis Suomijos pasienyje yra labai rimta. Kartu jis nori pasiųsti žinią iš šalių, kurios jau turi panašios patirties.

„Lenkijos ir Lietuvos žinia – veikti greitai ir nelaukti jokio kito žingsnio“, - sako jis.

Šiuo metu Lietuvos sostinėje Vilniuje viešintis T. Hellenbergas sako, kad paskutinį kartą šį klausimą su kolegomis britais aptarė sekmadienį. Jis sako, kad britus taip pat glumina įvykiai Suomijos pasienyje.

„Jie patarė pažvelgti į Lietuvos vadinamąjį pushback modelį. Ten šiemet priimtas įstatymas, leidžiantis pasienio tarnyboms visiškai blokuoti pasienio eismą“, - sako jis.

Praktiškai įstatymas grindžiamas supratimu, kaip pasienyje išnaudojami žmonės, ir kad tokia veikla turi būti nutraukta. Lietuvos įstatyme aiškiai atskiriama „natūrali“ ir valstybės skatinama migracija, pastarajai turi būti užkirstas kelias.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, tokios kaip „Amnesty“, jau rengiant įstatymą pliekė Lietuvą. Tačiau Lietuva gynė įstatymą kaip pažeidžiamų asmenų apsaugos garantiją, rašoma straipsnyje.

 

„Remdamasis šiomis Suomijoje vykstančiomis politikų diskusijomis, norėčiau paraginti jus atkreipti dėmesį į Lenkijos ir ypač Lietuvos patirtį“, - sako Hellenbergas. - „Pažvelkite, kaip šios šalys elgėsi, ir kokie bus tolesni eskalacijos etapai, jei dabar iš tiesų nesiimsime spręsti šios situacijos, kai Rusija diktuoja žaidimo toną ir tempą.“

Pasak T. Hellenbergo, įvykiai pasienyje savaime nekelia grėsmės Suomijos nacionaliniam saugumui. Nepaisant to, jis mano, kad svarbu, jog Suomijoje taip pat galiotų įstatymas, panašus į Lietuvos įstatymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(179)
(5)
(174)

Komentarai (4)