Putinas karo nebaigs. Laukiama svarbios datos (Video)  ()

Rusija norėjo sudaryti taiką karo pradžioje, bet yra „didžiulis bet“! V. Putinas nesustabdys karo su Ukraina, nes jo laukia vienas pasimatymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ko iš tikrųjų norėjo V. Putinas ir kaip jie reaguoja į rusų pokalbius Ukrainoje ir pasaulyje, rašo žurnalistas Artiomas Ziabkinas.

Kremlius norėjo, kad Ukraina pripažintų Krymo okupaciją ir vadinamųjų Donbaso „respublikų“ nepriklausomybę. Būtent tokius tikslus Rusija tariamai išsikėlė puldama Ukrainą. Tai pareiškė skandalingasis derybininkas ir vienas iš V. Putino ideologų Vladimiras Medinskis.

„Tarp besąlygiškų mūsų reikalavimų buvo pripažinti Rusijos suverenitetą Kryme, pripažinti Donbaso „respublikų“ nepriklausomybę. Nors tada buvo daug humanitarinių reikalavimų, bet mes rėmėmės rusakalbių Donbaso gyventojų apsauga“, – pažymėjo V. Putino pakalikas.

V. Medinskis taip pat tvirtina, kad tarp Rusijos Federacijos reikalavimų buvo Ukrainos atsisakymas prisijungti prie NATO.

Verta paminėti, kad Kremliaus atstovas atsakė į atvirą interviu su kitu tų derybų dalyviu DaviduArachamija. Seimo frakcijos „Liaudies tarnas“ vadovas kartu su kitais Ukrainos delegatais išskrido iš pradžių į Baltarusiją, o vėliau – į Stambulą. Jis atskleidė tikrąjį rusų ketinimą.

„Jie tikrai beveik iki pabaigos tikėjosi, laukė, kol mes pasirašysime tokį susitarimą, kad priimtume neutralitetą. Tai jiems buvo didžiausias dalykas. Jie buvo pasirengę baigti karą, jei mes, kaip kadaise Suomija, priimsime neutralumą ir įsipareigojimą, kad neprisijungsime prie NATO.

Tiesą sakant, tai buvo pagrindinis dalykas. Visa kita yra kosmetinis ir politinis „prieskonis“ apie denacifikaciją, rusakalbius gyventojus ir bla bla bla“, – sako D. Arachamija.

 

Anot jo, Ukraina toms deryboms turėjo visiškai kitus planus. Jau buvo aišku, kad rusais pasitikėti negalima, todėl Ukrainos pusė vilkino procesą, kol Ukrainos ginkluotosios pajėgos išvijo okupantus iš šiaurės. Neverta kalbėti apie vadinamuosius 18 V. Putino taikos taškų, kuriuos Kremliaus diktatorius bandė prastumti Stambule. Jie buvo nerealūsi.

„Pirmiausia, kad sutiktume su neutralitetu, turime pakeisti Konstituciją. Mūsų kelias į NATO įrašytas į Konstituciją.

Antra, nebuvo pasitikėjimo rusais, kad jie tai padarys. Tai būtų galima padaryti tik esant saugumo garantijoms. Negalėjome kažko pasirašyti, išeiti, rusai atsikvėptų, o tada sugrįžtų labiau pasiruošę – nes įėjo, tiesą sakant, nepasiruošę tokiam pasipriešinimui. Todėl dirbti galėjome tik tada, jeigu būtų šimtaprocentinis pasitikėjimas, jog tai nepasikartos. Bet tokio pasitikėjimo nėra“, – sako „Liaudies tarno“ frakcijos seniūnas.

 

D. Arachamijos teigimu, delegacija Stambule net neturėjo juridinės teisės ką nors pasirašyti šalies vardu. Kad pasirašytų kokius nors susitarimus, V. Putinas ir V. Zelenskis turi atvykti į Turkiją, o tai labai sunku įsivaizduoti, ypač po Bučos.

Vis dėlto suprantame, kad Rusijos „taikos iniciatyvos“ tėra tuščios kalbos. Su tuo sutinka ir Ukrainos partneriai. Taigi JAV Valstybės departamentas mano, kad V. Putinas nesutiks su jokiomis realiomis derybomis, kol nebus apsisprendęs naujas JAV prezidentas.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesudarys taikos Ukrainoje, kol nesužinos 2024 m. lapkritį vyksiančių JAV rinkimų rezultatų“, – „Reuters“ sakė aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas.

Kremlius tikisi Donaldo Trumpo, kuris jau kelis kartus „žadėjo“ pasiekti taiką tarp Ukrainos ir Rusijos per 24 valandas, paramos. Prezidentas V. Zelenskis ne kartą komentavo tokias užgaidas. Jis labai „diplomatiškai“ pasiūlė arba visiškai išsakyti savo planą, arba nustoti skleisti informacijos bangas.

 

V. Putinas tikisi, kad Vakarai pavargs nuo Ukrainos. Tuo pat metu Kremlius bandys sutvarkyti vadinamąsias „geopolitines realijas“, apie kurias anksčiau kalbėjo aukšto rango rusai, ypač S. Šoigu. 

Dabar Rusija tikrai nenori taikos. Tai liudija neseniai paskelbtas S. Lavrovo pavaduotojo pareiškimas, kuriame jis apskritai grasino NATO atviru karu ir neigė, kad Rusijos Federacija kada nors taikiai sugyvens su Aljansu.

„Nemanau, kad Rusijos ir NATO santykiai artimiausiu metu atsinaujins vienaip ar kitaip. Tai atmetama tiek dėl principinio, tiek dėl praktinio pobūdžio priežasčių. Jei kas nors Vakaruose mano, kad mums reikia šių santykių, tai yra didžiausia klaida“, – sakė S. Lavrovo pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(4)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()