Perėjo į aukštesnį lygį. Rusijos propaganda griebėsi naujos taktikos  ()

Ukrainos Vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovas Andrijus Jusovas pažymėjo, kad dabar rusai ieško viešosios nuomonės lyderių, veteranų, proukrainietiškų aktyvistų ir ukrainietiškai kalbančių žmonių ir bando jais pasinaudoti, kad skleistų savo propagandą Ukrainoje ir pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusijos specialiųjų tarnybų informacinės ir psichologinės operacijos buvo vykdomos dar gerokai iki 2014 m., o sistemingai dirbama po bandymų aneksuoti Krymą, įsiveržus į Donbasą ir po plataus masto invazijos 2022 m. vasario 24 d. Ir maždaug nuo šių metų lapkričio 1 d. matome tokių operacijų įgyvendinimą daugeliu krypčių vienu metu, įskaitant tiesioginius veiksmus, ir tai visada yra tarpusavyje susiję dalykai nukreipti prieš Ukrainą“, – sakė Jusovas.

Jis pateikė pavyzdį iš pastarųjų dienų - kai gruodžio 3-iąją vyko Ukrainos belaisvių artimųjų, tarp jų ir buvusių „Azovostal“ gynėjų, akcija, prorusiški kanalai iškraipė informaciją sakydami, kad „Kyjive vyko masinė akcija prieš mobilizaciją“. Rusai melavo, kad buvo protestuojama prieš Ukrainos kariuomenę. Iš tikrųjų, belaisvių artimieji tiesiog prašė valdžią daryti viską, kad belaisviai grįžtų namo. Rusijos propagandos kanalai tai, žinoma, nuslėpė ir platino melagingą informaciją Rusijoje, Ukrainoje ir kitose šalyse. Ukrainoje, žinoma, pasirodė paaiškinimai, o kitose šalyse ir Rusijoje melas buvo vienintelė informacija.

Be to, Rusija dabar verbuoja žmones Ukrainoje. Jie ieško ukrainiečių, kurie nėra prorusiški, bet galėtų skleisti informaciją apie būtinybę derėtis su Rusija, atiduoti teritorijas ir t. T. „Pastaruoju metu suaktyvėjo viešosios nuomonės lyderių, kurie galėtų skelbti tam tikrus pasakojimus, paieškos. Tai yra, jie veiktų kaip ekspertai, tinklaraštininkai ir komentatoriai socialiniuose tinkluose. Taip priešas bando būti įmantresnis ir protingesnis, suprasdamas, kad prorusiški visuomenės elementai jau perdegė ir niekam nebekelia pasitikėjimo. Todėl bandoma ieškoti buvusių Ukrainos karių, ypač veteranų, kurie dalyvavo antiteroristinėse operacijose ar plataus masto kare. Jie taip pat ieško proukrainietiškų, ukrainietiškai kalbančių elementų, aktyvistų ir pranešėjų. Ir tai ne visada daroma tiesiogiai, pavyzdžiui, per FSB, o greičiau per trečiąsias ar ketvirtąsias rankas. Tarpininkai gali net nežinoti, kieno užsakymą vykdo“, – aiškino Jusovas.

 

 

 

(4)
(3)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: