Jau pradėjo balionėliais dažyti. Ukrainiečius nustebino okupantų „išradingumas“  ()

Paaiškėjo daugiau įdomios informacijos apie neįprastus „Shahed-136“ dronus, kuriais pastaruoju metu atakuojama Ukraina. Techniškai jie yra labai panašūs į tuos, kuriuos Rusija pradėjo naudoti prieš daugiau nei metus. Na, išskyrus tai, kad dabar jie yra galimai gaminami Rusijoje, kuri juos vadina „Geran-2“, o ne Irane, kuris juos sukūrė. Juose daugiau rusiškų komponentų. Tačiau pastaruoju metu pastebimas ir vienas kosmetinis pokytis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pajėgos pastaruoju metu pradėjo atakuoti Ukrainą juodais „Shahed-136“ dronais, tačiau apie masinį tokių bepiločių orlaivių naudojimą nekalbama. Kitaip tariant, kaip pažymėjo Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas, dauguma dronų vis dar yra balti-pilki ir tik vienas-kitas yra juodas.

„Shahed-136“ yra dronai-savižudžiai ir jų stiprybė yra skaičiuje. Jie nėra labai greiti ar manevringi. Oro gynybos sistemos ir net atskiri kariai juos gana lengvai pastebi - ne vienas buvo numuštas paprastu automatiniu šautuvu. Tačiau Iranas sukūrė „Shahed-136“ taip, kad šis dronas būtų labai pigus ir vien skaičiumi galėtų nustelbti oro gynybos pajėgumus. Tikėtina, kad ta šviesi spalva yra susijusi su tuo, kad „Shahed-136“ tiesiog privalo būti kiek įmanoma pigesnis. Be to, galbūt šviesesnių debesų fone jis bus mažiau pastebimas.

Tačiau per didžiulę drono ataką Kijeve lapkričio 20 d. buvo aptiktas vienas juodas „Shahed-136“ dronas. Jis nustebino ukrainiečius ir iki šiol juodi „Shahed“ dronai Ukrainoje yra retenybė.

„Jis buvo nudažytas arba papildomai panaudota kompozicinė medžiaga, tokia kaip anglies pluoštas, kuri gali būti ir juoda“, – sakė Ihnatas. Iš pradžių ukrainiečiai manė, kad juodi dronai yra iš naujos partijos ir tokie palieka gamyklą.

 

Tačiau paaiškėjo, kad bent dalis juodų dronų tokiais tampa daug paprasčiau - yra nupurškiami flakonėliu. Tikriausiai lauko sąlygomis. Aišku, taip rusai stengiasi paversti „Shahed“ dronus sunkesniais taikiniais nakties danguje, bet tai neveikia. „Mano žiniomis, tuo metu buvo tik vienas toks „Shahed“, kuris galbūt buvo eksperimento vardan paleistas, kad jie pamatytų, kaip į tai reaguos mūsų oro gynyba. Bet ir jis buvo sunaikintas, kaip ir atskridę vėlesnėmis dienomis. Dabar jau aišku, kad okupantai pradėjo juos dažyti purškiamais dažais“, – pridūrė Ihnatas.

 

Anot jo, rusai nuolat atnaujina dronus-kamikadzes „Shahed“. Nors jų konstrukcija išlieka ta pati, su kai kuriais komponentais eksperimentuojama. Pavyzdžiui, bandomos kitokios navigacijos sistemos, korpuso spalva ir net kovinės galvutės. Neseniai Ukrainoje numuštas „Shahed-136“ dronas su termobarine 40 kg galvute.

 

(8)
(1)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: