Gudru. JAV sugalvojo kaip Ukrainai perduoti „Patriot“ skirtas raketas. Skelbiamas netikėtas būdas  ()

„Patriot“ oro gynybos sistemos Ukrainai yra labai svarbios, bet joms reikia amunicijos. Ukraina yra nuolat intensyviai atakuojama sparnuotosiomis raketomis ir dronais, o „Patriot“ efektyviai gina net nuo hipergarsinių raketų. Tik ar Ukrainoje dislokuotoms sistemoms nepritrūks amunicijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Patriot“ yra gana populiari oro gynybos sistema, todėl raketų joms pasaulyje tikrai yra. Bet ne visos šalys nori ar gali jas suteikti Ukrainai.

JAV kreipėsi pagalbos į Japoniją, kad ši padėtų tiekti „Patriot“ raketas Ukrainai. Šis prašymas nuskambėjo metu, kai Kongresas delsia balsuoti dėl papildomo karinės pagalbos Ukrainai finansavimo. Bėda ta, kad Japonija turi labai griežtą gynybos politiką, kuri stipriai riboja galimybes perduoti ginklus kariaujančioms šalims.

Tiesą sakant, Japonija apskritai neeksportuoja ginkluotės ir dėl to nukenčia pati. Pavyzdžiui, „Type 10“ tankų savikaina būtų daug mažesnė, jei jie būtų eksportuojami, o dabar jie - vieni brangiausių pasaulyje. Tačiau tikimasi, kad jau šią savaitę Japonija patvirtins politikos pakeitimus, kurie leis eksportuoti kelias dešimtis „Patriot“ raketų atgal į JAV. Tai atlaisvins raketų JAV, kurias bus galima perkelti į Ukrainą, rašo „The Washington Post“. Japonija pagal „Raytheon“ licenciją pati gamina raketas „Patriot“ sistemoms.

JAV prezidentas Joe Bidenas aptarė šį klausimą su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida. Japonija vis tiek netieks ginkluotės Ukrainai, nes ji yra kariaujanti šalis, bet raketos galėtų būti perduotos JAV, kad ši savo raketas galėtų perduoti Ukrainai. Tokia aplinkiniais keliais keliaujanti parama, formuojama per neutralią ar išskirtinai gynybinę karinę doktriną, nėra naujiena. Šveicarija sutiko Vokietijai parduoti „Leopard 2“ tankų su sąlyga, kad jie nebus perduoti Ukrainai. Jie vis tiek atlaisvins vokiečių tankus, kurie galės ginti Ukrainą. Tokijas dar nepateikė tvarkaraščio, kada galėtų perduoti „Patriot“ raketas, bet tikimasi, kad tai įvyks „palyginti greitai“.

 

Japonija JAV perduos PAC-2 ir PAC-3 raketas. Viena tokia raketa gali kainuoti ir 4-5 milijonus dolerių, bet jos Ukrainoje jau įrodė savo vertę. „Patriot“ sistemos Ukrainoje numušinėja ne tik balistines raketas, bet ir hipergarsines „Kinžal“, kurias Rusija pristatė kaip neįveikiamas.

(170)
(8)
(162)

Komentarai ()