Izraelio ir Palestinos konfliktas: Jungtinių Tautų sekretoriaus perspėjimai  (3)

Už regiono ribų konfliktas sukelia visuomenės poliarizaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palestinos ir Izraelio konfliktas pradėjo plisti už Gazos Ruožo ribų, sakė JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, kurį cituoja TASS. Pasak organizacijos vadovo, už regiono ribų šis konfliktas prisideda prie visuomenės poliarizacijos ir kursto ekstremizmą.

„[Konflikto] plitimas jau vyksta. <...> Už regiono ribų konfliktas sukelia visuomenės poliarizaciją, kursto neapykantą ir ekstremizmą. Visa tai kelia didelę ir augančią grėsmę pasaulinei taikai ir saugumui“, – perspėjo generalinis sekretorius.

Jis ypač atkreipė dėmesį į tai, kad Vakarų Krantas pasiekė „virimo tašką“, o vadinamojoje mėlynojoje linijoje tarp Libano ir Izraelio kasdien kyla gaisras. Be to, A. Guterreso teigimu, Jemeno husių išpuoliai prieš laivus Raudonojoje jūroje gali neigiamai paveikti pasaulines tiekimo grandines.

Generalinis sekretorius taip pat sakė, kad dėl konflikto apie 85% Gazos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, praneša „RIA Novosti“. Pabėgėlių skaičius siekia 1,9 milijono žmonių. Be to, JT duomenimis, apie pusę milijono žmonių badauja. A. Guterresas perspėjo, kad tokiomis sąlygomis kyla pavojus sutrikdyti viešąją tvarką.

 

Anksčiau A. Guterresas pripažino, kad humanitarinė rezoliucija dėl Palestinos ir Izraelio konflikto, kurią lapkritį priėmė JT Saugumo Taryba, šiuo metu yra nepagrįsta. Anot jo, sąlygos vietoje neleidžia teikti reikšmingos humanitarinės pagalbos, o padėtis Gazos Ruože perauga į katastrofą, turinčią negrįžtamų padarinių taikai ir saugumui regione. Jis pabrėžė, kad kalbama apie rimtą visos humanitarinės sistemos žlugimo pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(1)
(1)

Komentarai (3)