Rusijos armija virsta žygiuojančiais batalionais, primenančiais Antrąjį pasaulinį karą  ()

Rusijos ginkluotųjų pajėgų padėtis fronte darosi vis sudėtingesnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos okupacinių pajėgų personalo ir mechanizuotosios dalies nuostoliai verčia jas puolamosiose operacijose vis labiau pasikliauti žmogiškaisiais, o ne technikos ištekliais. Visa tai lemia didėjančius žmogiškųjų išteklių nuostolius, o mechanizuotojo komponento vis labiau trūksta. Iš esmės Rusijos ginkluotosios pajėgos virsta Antrojo pasaulinio karo laikų žygiuojančiais batalionais, o ne modernia, pajėgia ir veiksminga kariuomene, savo autoriniame straipsnyje rašo O. Kovalenko.

Plačiau apie tai – bendro OBOZ.UA ir grupės „Informacinis pasipriešinimas“ projekto medžiagoje.

Šios temos specifika verčia pirmiausia paaiškinti, kas yra žygiuojantis batalionas, teigia O. Kovalenko. Paprasčiausiai pasakyti, kad tai dalinys, kuris yra visiškai sukomplektuotas personalu (t. y. žmonėmis), nesant sukomplektavimo technika.

Nuo 2022 m. O. Kovalenko analizėse labai dažnai taiko terminą, kuris yra apibrėžiamas sąvoka – Bataliono taktinės grupės (BTGr) indeksas, kurį išvedė iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų puolimo per pirmuosius pilnavertės invazijos mėnesius. Tam tikra prasme tai yra vieneto kovinio efektyvumo tiek puolimo, tiek gynybos požiūriu vidurkis, pagrįstas bataliono taktinės grupės personalu.

BTGr indekse nėra nieko antgamtiško ar sudėtingo, nes jis tiesiogiai susietas su įprastiniu bataliono taktinės grupės personalu, t. y:

  • personalas – iki 800 vyrų;
  • tankai – 11 vienetų;
  • šarvuočiai – 33 vienetai;
  • statinė artilerija – 12 vienetų;
  • konteinerinis raketų paleidėjas – 12 vienetų;
  • minosvaidžių komponentas – 6 vienetai;
  • priešlėktuvinė gynyba – 3 vienetai;
  • radioelektroninės kovos priemonės – 3 vienetai.

Tai yra toks skaičius, kuris leidžia 800 vyrų būriui efektyviai vykdyti puolamąsias ir gynybines operacijas. Tai yra konstanta. Tačiau nuo šiandien rusų padėtis yra visiškai kitokia. Jei 2022 m. jų atitikimas BTGr rodikliui siekė 95 proc. ir net 100 proc. 2023 m. pabaigoje rodikliai yra visai kitokie. Neigiamai skirtingi.

 

Atviruose šaltiniuose išsakytais duomenimis, laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose yra iki 450 tūkst. rusų okupantų. Skaičiuojant juos pagal BTGr indeksą suapvalinus tai yra 560 batalionų taktinių grupių.

Šiandien kiekviename Rusijos dalinyje standartinės įrangos komplektacijos trūksta daugiau kaip 50 proc. Tai lemia ne tik jų puolamojo potencialo mažėjimą, bet ir didėjantį poreikį kompensuoti didėjančius personalo nuostolius. Tačiau Rusijos ginkluotųjų pajėgų atveju tai yra užburtas ratas.

Praėjus beveik dvejiems visaverčio karo metams, matome, kad Rusijos kariuomenė virsta Antrojo pasaulinio karo laikų žygiuojančiais batalionais, kai daliniai buvo siunčiami į frontą neturint visos įrangos. Kartais net ne visiškai aprūpinti šautuvais, jau nekalbant apie sunkiąją techniką ar artileriją, teigia O. Kovalenko.

 

Šiandien Rusijos ginkluotosios pajėgos turi su tankais sukomplektuotų 270 bataliono taktinių grupių, su šarvuočiais 210, su artilerijos patrankomis 390 ir 90 su MLRS! Iš tikrųjų šiandien Rusijos kariuomenėje 290 bataliono taktinių turi, grubiai tariant, nulinę konfigūraciją. 232 tūkst. vyrų yra žygiuojantis komponentas, skirtas ne efektyviam kovinių užduočių vykdymui, o tiesiog kautynėms mūšio lauke.

Žinoma, viena vertus, tai rodo, kaip Rusija nesusitvarko su savo kariuomenės aprūpinimu, kita vertus – net Rusijos kariuomenės pavertimas žygiuojančiais batalionais verčia ieškoti naujų būdų, kaip neutralizuoti šį labai gausų (bent jau kol kas) žmogiškąjį resursą, kurio pirminė paskirtis – disponavimas mūšio lauke. Tačiau net ir minios panaudojimui reikia naujų metodų ir tinkamų priemonių, kurių kiekis būtų pakankamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: