„Kirov“ klasės laivai raketų paleidimo šachtas užpildo vandeniu. Štai kodėl  ()

Atominiai Rusijos „Kirov“ klasės kreiseriai raketų paleidimo šachtas užpildo jūros vandeniu. Tai atrodo kaip papildomas keistas žingsnis - daug kitų laivų to nedaro. Kam „Kirov“ laivams tas vanduo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kirov“ klasės laivai buvo pastatyti 1974-1998 metais. Pirmieji šios klasės kreiseriai tarnybą pradėjo 1980 metais. „Kirov“ laivai savo laiku buvo laikomi galinga jėga - atominiai, galintys plaukioti tol, kol jūreiviams pritrūks atsargų, ginkluoti galingomis priešlaivinėmis raketomis, „Kirov“ laivai ir dabar atrodo bauginančiai. Tiesa, jų nebėra daug.

Iš viso buvo keturi „Kirov“ klasės atominiai kreiseriai. Turėjo būti penki, bet vieno statybos buvo atšauktos. Dabar tarnauja vienintelis „Piotr Velykyj“, o „Admiral Nachimov“ yra rekonstruojamas ir turėtų sugrįžti kitais metais. Jis, beje, neplaukioja nuo 1999 metų ir yra modernizuojamas nuo 2015-ųjų.

„Kirov“ klasės kreiseriai yra ginkluoti priešlaivinėmis sparnuotosiomis raketomis P-700 „Granit“. Nieko nenustebins faktas, kad tai nėra visai jaunas ginklas - „Granit“ raketos naudojamos nuo 1983 metų. Kiek stebina tik tai, kad „Kirov“ laivai šias raketas leidžia ir užtvindytų paleidimo įrenginių. Kodėl?

P-700 „Granit“ raketos buvo pirmiausia sukurtos povandeniniams laivams. Povandeniniai laivai savo raketų paleidimo šachtas užpildo jūros vandeniu vien tam, kad galėtų jas atverti neišnėrę - „Granit“ gali būti paleista iš visiškai pasislėpusio povandeninio laivo. Taigi, „Granit“ buvo sukurta šlapiam paleidimui. Tai šios raketos kūrėjams suteikė galimybę negalvoti apie galimą žalą paleidimo įrenginiui, nes vanduo tarsi apsaugo šachtą nuo karščio. Kai sovietai sugalvojo apginkluoti „Kirov“ laivus tomis pačiomis „Granit“ raketomis, jie galėjo modifikuoti raketą, kad paleista iš sausos šachtos ji nepadarytų žalos laivui ir paleidimo įrenginiams. Bet kam? Daug paprasčiau buvo tiesiog užtvindyti šachtą ir nekeisti „Granit“ paleidimo technologijos. 

 

Taigi, yra laivų leidžiamų raketų, kurios kyla iš sausų šachtų, bet jos tam ir buvo sukurtos. „Granit“ buvo sukurta šlapiam paleidimui, nes turėjo kilti iš pasislėpusių povandeninių laivų, todėl ir atominiuose „Kirov“ laivuose yra leidžiama iš užtvindytos šachtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(35)
(-25)

Komentarai ()