300 Rusijos lėktuvų! Virš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Ką padarė NATO  ()

2023 metais NATO naikintuvai turėjo ką veikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtini skaičiai! Kaip manote kiek karinių oro konfrontacijų šiais metais buvo tarp NATO ir Rusijos?

2023 metais NATO oro pajėgos visoje Europoje perėmė daugiau nei 300 Rusijos orlaivių, artėjančių prie Aljanso oro erdvės, pranešė NATO oro pajėgų vadovybės viešųjų reikalų biuras.

Dauguma jų vyko prie Baltijos jūros.

Pasak NATO viešųjų reikalų biuro, perimtuose Rusijos lėktuvuose nebuvo įjungtų jų padėtį ir aukštį rodančių atsakiklių, o pilotai nepranešė skrydžio plano ir nesusisiekė su dispečeriais. Nepaisant to, dauguma tokių susitikimų „buvo saugūs ir profesionalūs. Rusijos karinių lėktuvų NATO oro erdvės pažeidimai išliko reti ir dažniausiai trumpalaikiai“.

NATO naikintuvai dangų stebi visą parą

NATO atstovas Dylanas White'as sakė, kad „Rusijos karas su Ukraina sukūrė pavojingiausią saugumo situaciją Europoje per pastaruosius dešimtmečius“. Štai kodėl sąjungininkų šalių naikintuvai budi 24 valandas per parą, 365 dienas per metus ir yra pasirengę reaguoti į nenumatytus incidentus.

NATO oro policijos misijos yra skirtos užtikrinti Aljanso oro erdvės saugumą. Naikintuvai ir pilotai, deleguoti budėti, lieka „RS-15“ parengtyje (Readiness State RS-15), o tai praktiškai reiškia pasirengimą pakilti per 15 minučių nuo įsakymo gavimo.

 

Lenkija tokio tipo misijai naudoja naikintuvus F-16. Lapkričio mėnesį Lenkijos orlaiviai 12-ąjį kartą skrido kaip Baltijos šalių oro policijos dalis. Ši misija buvo pradėta 2004 m. Jos tikslas – nuolat patruliuoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje, nes šios šalys neturi savo platformų, galinčių perimti priešo lėktuvus. Tai ypač svarbu, nes, kaip pažymima NATO oro pajėgų vadovybės viešųjų reikalų biuro pranešime, dauguma incidentų su Rusijos lėktuvais įvyksta virš Baltijos jūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()

Susijusios žymos: