Naujas karas. Pradedamas pasirengimas. Taikiniai – JAV ir „imperialistinės šalys“  ()

Šiaurės Korėjos aukščiausiasis lyderis Kim Jong Unas planuoja kitus metus skirti pasirengimui karui prieš JAV ir „imperialistines šalis“. Atitinkami dokumentai jau pasirašyti ir paskelbti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ išsiaiškino su kuo Šiaurės Korėjos politikas planuoja kovoti ir kas slypi už jo grasinimų.

2024-ieji Šiaurės Korėjoje (KLDR) bus paspartinto pasirengimo karui metai. Tokį įsakymą davė šalies vadovas Kim Jong Unas. Jo sprendimu Šiaurės Korėjos kariuomenė ir šalies gynybinis-pramoninis kompleksas turėtų stiprinti savo pajėgumus ir greičiau pasiruošti karui, kad atremtų JAV veiksmus. Kartu jis pažymėjo, kad ir toliau plės strateginį bendradarbiavimą su „antiimperialistinėmis nepriklausomomis“ šalimis.

2023 metais susikūrė situacinis šalių aljansas, kurį Vakarai jau praminė „blogio ašimi“. Jam priklauso Kinija, Rusijos Federacija, Iranas ir Šiaurės Korėja. Pchenjanas ne kartą buvo apkaltintas ginklų ir amunicijos perdavimu Rusijos armijai, kurie vėliau buvo pastebėti Ukrainos frontuose.

Reaguodamas į pasikartojančius Šiaurės Korėjos grasinimus, Pietų Korėjos prezidentas Yoon Seok Yeolas paragino kariuomenę nedelsiant reaguoti, jei bus kokių nors provokacijų iš Pchenjano. Taip pat Pietų Korėjos kariuomenės, policijos ir pagalbos tarnybų darbuotojai surengė gynybines pratybas. Pagal šių pratybų scenarijų buvo parengta gynyba nuo Šiaurės Korėjos kariuomenės invazijos.

„Mums tai buvo puiki pamoka, kai pažangią Izraelio gynybos sistemą netikėtai užpuolė „Hamas“, ginkluotas įprastine artilerija ir primityviomis priemonėmis“, – sakė Seulo meras Oh Se Hoonas.

Pažymėtina, kad šios pratybos vyko tą dieną, kai Pietų Korėja įvedė naujas sankcijas aštuoniems Šiaurės Korėjos piliečiams, susijusiems su jos branduolinėmis ir raketų programomis. Tuo pat metu Rusijos Federacijai ir Baltarusijai taip pat buvo taikomos sankcijos, o jų atžvilgiu buvo sustiprinta eksporto kontrolė. Rusijos užsienio reikalų ministerija atsakydama pagrasino imtis „atsakomųjų priemonių, ir nebūtinai simetriškų“.

2023 m. KLDR pavyko sukurti ir paleisti savo tolimojo nuotolio balistinę raketą, išbandyti kietojo kuro raketą ir paleisti į orbitą savo šnipinėjimo palydovą.

Galimybių langas Kim Jong Unui

Vakarų spaudoje kita Kim Jong Uno grėsmė siejama su KLDR ir JAV santykių pablogėjimu Vašingtonui kaltinant, kad KLDR tiekia karinę įrangą ir amuniciją Rusijos Federacijai. „Sky News“ komentatoriai mano, kad Šiaurės Korėja bando padidinti savo arsenalą, kad jį būtų galima panaudoti kaip diplomatijos argumentą derybose su JAV. Jie prognozuoja, kad santykių atstatymas gali įvykti po JAV prezidento rinkimų.

 

„Pagrindinis KLDR priešas, aplink kurį kuriama visa užsienio politika, yra JAV. Todėl visi pareiškimai ir veiksmai yra nukreipti prieš jas, taip pat ir branduolinio ginklo bei balistinių raketų kūrimą. Kim Jong Unas stengiasi išstumti JAV iš pusiasalio, kurių karinės bazės yra Pietų Korėjoje. Be to, tai JAV karinis kontingentas, bendras karinis vadovavimas ir kontrolė su Korėjos armija. Vašingtonas veikia kaip Pietų Korėjos saugumo garantas ir tam tikras branduolinis skėtis nuo kaimyno grėsmių“, – „ Focus“ aiškina Rytų Azijos ekspertė Natalija Plaksienko-Butyrska.

Ji pastebi, kad Kim Jong Uno pareiškimai apie pasiruošimą karui – skelbiami ne pirmą kartą, jis nuolat kartoja panašius pareiškimus ir grasinimus. Pirmiausia tai paaiškinama vidaus auditorija – parodyti imperializmo grėsmę ir taip paaiškinti žemą pragyvenimo lygį bei visišką militarizaciją. Antra, tai priemonė priminti pasauliui apie save ir šiuo pagrindu ką nors iš to gauti.

Pavyzdžiui, prasidėjęs bendradarbiavimas su Rusijos Federacija tiekiant amuniciją leido Pchenjanui gauti rusiškų energijos išteklių, galbūt tam tikrų technologijų – šaliai pavyko paleisti savo palydovą, o trečiasis startas jau buvo sėkmingas. Todėl Putino karas Ukrainoje yra galimybių langas Kim Jong Unui.

 

Pasak diplomato Ruslano Osypenko, Šiaurės Korėja šiuo metu veikia pagal bendrą geopolitinę įtampos didėjimo pasaulyje tendenciją. Tai visų pirma liečia Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, kuriame gresia Kinijos karinė invazija į Taivaną. Taip pat neturėtume pamiršti ir Vakarų dėmesio atitraukimo nuo karo Ukrainoje į kitus karinius konfliktus.

„KLDR yra Kinijos įgaliotinė, tik Kim Jong Unui leidžiama daryti viską, ką jis daro. Jis yra savotiškas chuliganas, turintis branduolinį ginklą – dabar paleis raketą, tada ką nors iššaus karinių bazių kryptimi. Pagrindinė užduotis, kurią šiuo metu atlieka Kim Jong Unas – aktyviai nukreipti Vakarų dėmesį ir resursus į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną. Todėl jis rengia provokacijas: nuo skambių politinių pareiškimų iki grasinimų branduoliniu ginklu. Tai verčia JAV skirti daugiau dėmesio: laivyną ir karinį kontingentą bazėse palaikyti visiškoje kovinėje parengtyje“, – sakė jis.

Ar Korėjos pusiasalyje gali kilti karas?

Karas Korėjos pusiasalyje truko 1950–1953 metais ir baigėsi paliaubų susitarimu. Nuo tada siena tarp KLDR ir Korėjos Respublikos eina išilgai sąlyginės 38-osios lygiagretės. Tarp šiaurinės ir pietinės Korėjos pusiasalio dalių vis dar nėra taikos sutarties, todėl teisiškai šalys vis dar kariauja.

 

Praėjusio amžiaus 90-ųjų pabaigoje abiejų šalių politiniai lyderiai paskelbė apie susivienijimo iniciatyvą. 2018 metais Pchenjanas ir Seulas netgi susitarė surengti lyderių susitikimą demilitarizuotoje zonoje prie Šiaurės ir Pietų sienos.

Tačiau jau 2020 m. KLDR vadovybė visiškai panaikino ryšio liniją su Pietų Korėja, o visi ryšiai buvo sustabdyti. Tokio žingsnio priežastis buvo skrajučių su turiniu prieš KLDR platinimas.

Plaksienko-Butyrskos teigimu, KLDR patvirtino galimybę prevenciškai panaudoti savo branduolinį ginklą norminių dokumentų lygmeniu, jei kas nors galėtų jiems kelti grėsmę. Šią grėsmės normą šiuo metu galima interpretuoti taip, kaip jie nori ir laikys tinkama.

„Rusijos Federacija jau įvedė chaosą į pasaulio tvarką ir sugriovė visą pasaulinę saugumo sistemą, todėl grėsmė, kad KLDR gali pradėti karą prieš Pietų Korėją, dabar yra didesnė nei bet kada“, – sako ji.

Ekspertė pažymi, kad jei Šiaurės ir Pietų Korėjos armijose jėgų pusiausvyrą vertintumėte pagal įprastinę ginkluotę, jų stiprumas plius minus vienodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()