Nauja pasaulio tvarka pagaminta Kinijoje. Diktatūros vienijasi  (4)

Kinija kuria naują pasaulio tvarką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija ir Rusija nori sukurti naują pasaulio tvarką. Šiame projekte dalyvauja kelios blogiausios pasaulio diktatūros, rašo analitikas, užsienio naujienų žurnalistas Per Olav Ødegård norvegų portalui VG.no.

Vadovaujant Kinijai, metamas iššūkis pasaulio tvarkai, kurią po Antrojo pasaulinio karo sukūrė JAV ir Vakarų šalys.

Kinija ir Rusija užmezgė strateginę partnerystę, kuri, pasak jų, yra beribė. Pastaruoju metu jos abi užmezgė glaudesnius ryšius su represiniais Šiaurės Korėjos ir Irano režimais.

Kinija, Rusija ir Šiaurės Korėja turi branduolinių ginklų. Iranas vykdo pažangią branduolinę programą ir netrukus gali tapti kita pasaulio branduoline galybe.

Kinija dirba ilgalaikėje perspektyvoje, kad taptų pagrindine šio šimtmečio supervalstybe. Rusijos tikslas yra labiau trumpalaikis. Vladimirui Putinui reikia ginklų, kad galėtų tęsti agresijos karą prieš Ukrainą.

Istoriškai Rusija ir Kinija palaikė glaudžius ryšius su Šiaurės Korėja, tačiau kartais šie santykiai buvo įtempti ir konfliktiški. Rusija ir Kinija taip pat turi skirtingų interesų uždarosios šalies atžvilgiu.

Iranas, kaip ir Šiaurės Korėja, daug lėšų skiria kariniams tikslams. Iranas tiekė Rusijai daug kovinių bepiločių orlaivių, kurie buvo naudojami kare prieš Ukrainą. Iranas taip pat vykdo plačią raketų programą ir remia ginkluotas karines grupuotes Artimuosiuose Rytuose, tokias kaip „Hamas“ ir „Hezbollah“.

 

Įgyvendindama didesnę pasaulinę strategiją, Kinija stengiasi įgyti didesnę įtaką Artimuosiuose Rytuose. Planuojama plėsti prekybinį bendradarbiavimą, kad Artimųjų Rytų šalys būtų mažiau priklausomos nuo JAV.

Šios keturios šalys – Kinija, Rusija, Iranas ir Šiaurės Korėja – yra labai skirtingos. Jos turi skirtingų interesų. Tačiau autoritarinius režimus vienija noras priešintis Amerikos ir Vakarų įtakai visame pasaulyje.

Liberaliosios demokratijos priešininkai susivienija. Autoritarinių jėgų pastangos atsiperka. Demokratijų pasaulyje mažėja. Kasmet vis didesnė pasaulio gyventojų dalis gyvena nelaisvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(21)
(-9)

Komentarai (4)