Rusijai galas. Atskleidžiama, kiek artilerijos šaudmenų Ukrainai pagamins ES  (4)

Europos Sąjunga baigė pirmąją tiekimo plano dalį. Šio etapo metu sviediniai, kurie jau buvo bloko šalių narių arsenaluose, buvo perduoti Ukrainai. Iš viso buvo pristatyta apie 300 000 artilerijos sviedinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijai galas. Europos Sąjunga iki 2024 metų žiemos pabaigos Ukrainai galės pagaminti milijoną amunicijos vienetų.

Briuselyje surengtoje konferencijoje tai pareiškė Europos Komisijos atstovė Johanna Bernsel, praneša „Suspilne“.

ES užsienio reikalų atstovas Peteris Stano pridūrė, kad ES šalys iš atsargų Ukrainai jau suteikė 300 000 sviedinių ir 3 300 raketų.

Iki šiol įvykdyta daugiau nei 20 sutarčių. 2023 metų gruodžio pabaigoje sutartyse buvo numatyta tiekti Ukrainai ne mažiau kaip 180 tūkst. sviedinių.

„Kad Ukraina galėtų apsiginti mūšio lauke, jai reikia daug priešraketinių ginklų, raketų, priešlėktuvinės gynybos ir viso kito, kad būtų galima numušti dronus iš oro ir fronte šalies rytuose. Jau vyksta išsekimo karas, kuris daugiausia vykdomas pasitelkiant artileriją, todėl Ukrainai reikia pagalbos iš partnerių. Apie tai informuojame šalis nares“, – sakė Stano.

Lapkričio 29 dieną Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovas Dmytro Kuleba pareiškė, kad Europos Sąjunga Ukrainai suteiks anksčiau žadėtų 1 mln. amunicijos vienetų, tačiau pristatymo terminų klausimas lieka atviras.

2023 metų gegužės pradžioje ES Taryba palaikė iniciatyvą, pagal kurią iki 2023 metų pabaigos buvo numatyta Ukrainai perduoti milijoną artilerijos sviedinių.

 

Rugsėjo 5 dieną Europos gynybos agentūra pasirašė pirmąsias sutartis dėl bendro artilerijos sviedinių pirkimo Ukrainos kariuomenei.

Lapkričio 13 d. per spaudos konferenciją Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad ES šalys gali nespėti perduoti Ukrainai milijono artilerijos sviedinių iki 2023 metų pabaigos, kaip buvo planuota anksčiau.

Anot jo, Europos Sąjunga baigė pirmąją tiekimo plano dalį. Šio etapo metu sviediniai, kurie jau buvo bloko šalių narių arsenaluose, buvo perduoti Ukrainai. Iš viso buvo pristatyta apie 300 000 artilerijos sviedinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(172)
(18)
(154)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (4)

Susijusios žymos: