„Atsiimam tai kas mūsų“. Ryžtingi žingsniai iš Ukrainos  ()

Žudikiškos rusų atakos nėra atsitiktinės maniako nesąmonės. Rusija vien per kelias dienas tarp Kalėdų ir Naujųjų metų į Ukrainą paleido 300 sparnuotųjų ir balistinių raketų ir dar porą šimtų dronų. Visi šie itin pavojingi ginklai buvo nukreipti į taikinius toli nuo fronto linijos. Visi jie buvo nukreipti prieš gyvenamuosius rajonus, prekybos centrus, metro pastatus. Bet Rusija ne šiaip sau terorizuoja Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs JAV Karinio jūrų laivyno karininkas, žurnalistas Chuckas Pfarreris teigia, kad Ukraina po truputį stengiasi atsikovoti savo dangų. Rusija tai supranta, todėl taikosi į Kyjivą, Dniprą, Lvivą ir Odesą - miestus, kurie yra toli nuo fronto linijos. Ir atakuoja ne kažkokius karinius taikinius, o vietas, kur yra daug civilių. Kodėl? Nes Rusiją valdo maniakai. Bet jie žino, ką daro.

Nors Ukraina gavo daug svarbių oro apsaugos sistemų, tokių kaip „Patriot“ ir NASAMS, Ukraina yra labai didelė ir viso savo dangaus apginti negali. Taigi, gina tai, kas svarbiausia - miestus su vaikais ir gyvenimais. Jei antklodės visiems neužtenka, ji timptelima ant didžiųjų miestų, paliekant fronto liniją šiek tiek nepridengtą. Būtent todėl Rusija taikosi į miestus, kurie yra toli nuo fronto linijos - kad priverstų Ukrainą ginti gyvenamuosius rajonus fronto pozicijų sąskaita.

„Kritikai dažnai atkreipia dėmesį į ribotą Ukrainos progresą fronte. Tiesą sakant, Ukrainos sausumos daliniai, neturintys nei oro pranašumo, nei oro gynybos dominavimo, veikia tokiomis sąlygomis, kurias NATO pajėgos, įskaitant JAV kariuomenę, laikytų neįmanomomis“, teigia Pfarreris.

JAV ir NATO apskritai neplanuoja puolimo operacijų be dominavimo ore ir stiprios oro gynybos. Kariai tam net neruošiami. Pirmas žingsnis jiems visada yra dominavimas ore, o tik tada galima galvoti apie manevrus ant žemės. Bet tuo pačiu metu iš Ukrainos tikimasi didžiulio proveržio, kai jos kariai net neturi geros priedangos, nes visos gautos oro gynybos sistemos dirba toli nuo fronto, kad apgintų miestus nuo rusų teroro.

 

Situacija šioje srityje gerėja labai lėtai. Ukraina pritaiko vakarietiškas raketas sovietinėms sistemoms („FrankenSAM“ programa). Kariai fronte ginasi nuo peties paleidžiamomis raketomis, nors jų veikimas yra labai ribotas. F-16 jau irgi pakeliui, bet Ukraina gaus tik saujelę vakarietiškų naikintuvų. Viskas prastai. Ukraina turi atsikovoti savo dangų, kad galėtų judėti. Bet, atrodo, galimybių tam artimoje ateityje nebus, todėl Rusija atakuos civilius, kad Ukraina neturėtų galimybių uždengti didesnio ploto turimomis oro gynybos sistemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(11)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: