Australija išmeta MHR90 sraigtasparnius. Kilo audra. Kodėl neperduoda Ukrainai  ()

Australijos oro pajėgos patyrė variklio problemų. Nuo to laiko jie ne kartą sugedo ir įvyko avarijų, kuriose žuvo žmonės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-16 Australija išmeta MHR90 sraigtasparnius. Kilo audra. Kodėl neperduoda Ukrainai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečių bendruomenė Australijoje protestavo dėl vyriausybės sprendimo užuot perdavus juos Ukrainai, sunaikinti 45 MHR90 sraigtasparnius. Australijos televizijos kanalas „ABC News“ papasakojo, kodėl Kijevas negaus šių sraigtasparnių.

2023 m. rugsėjį Australija nurašė turimus MHR-90 „Taipan“ transporto sraigtasparnius. Nurašymas įvyko daug anksčiau nei planuota. Tai įvyko dėl incidento per pratybas Kvinslande. Tada sudužo sraigtasparnis MHR90 ir dėl to žuvo 4 kariai.

Iš pradžių „Taipan“ sraigtasparnius buvo planuota nurašyti 2037 m., tačiau Australijos Karališkosios oro pajėgos susidūrė su daugybe problemų:

  • 2010 m. balandis — dėl variklio gedimo sustabdytas 11 sraigtasparnių MRH90 eksploatavimas;
  • 2019 m. birželis – žurnalistai gauna informacijos, kad MRH90 kelia susirūpinimą kariškiams. Dėl probleminių variklių misijos yra ribotos;
  • 2020 m. spalis – Senate patvirtinta, kad MRH90 durys yra per siauros. Taip pat krovinio kablys pavadinamas „nuolatine problema“;
  • 2021 m. birželis – oro pajėgos „įžemino“ visus 47 „Taipan“ sraigtasparnius dėl „saugumo priemonių“. Nustatytos techninės priežiūros problemos sraigtasparnio IT pagalbos sistemoje;
  • 2021 m. gruodis – ministras pirmininkas Scottas Morrisonas paskelbė apie ketinimą nutraukti visų MRH90 eksploataciją – 10 metų anksčiau nei numatyta;
  • 2023 m. kovo mėn. – 10 karių buvo priversti skubiai evakuotis iš MRH90. Liudininkai pranešė apie kibirkštis sraigto menčių viršuje ir sprogimą prieš sraigtasparnio katastrofą. Jis sugebėjo nusileisti.

 

2023 m. gruodžio 19 d. Ukraina pateikė oficialų prašymą priimti nebeeksploatuojamus sraigtasparnius. Praėjusį savaitgalį Australijoje vykusio ukrainiečių bendruomenės mitingo organizatorius Antonas Bohdanevičius sako, kad Ukraina rizikas vertina skirtingai.

„Mes skirtingai vertiname riziką. Mes kariaujame. Kodėl Australijos vyriausybė nori, kad mes, mokesčių mokėtojai, sumokėtume apie 2 milijardus dolerių už jų pašalinimą. Jie nori palaidoti sraigtasparnius Australijos žemėje, teršti aplinką, užuot padėję draugui bėdoje“, – sako Bohdanevičius.

 

Australijos Ukrainos organizacijų federacijos pirmininkė Kateryna Argyru sakė, kad Australijos vyriausybė nepaaiškino, kodėl buvo nuspręsta sraigtasparnius naikinti. Ukrainos ambasadorius Australijoje Vasilis Myrošnyčenka sakė vis dar tikintis, kad yra galimybė gauti „Taipan“. Atsakymo iš valdžios jis taip pat nesulaukė.

Gynybos ministerijos atstovas žurnalistams sakė, kad sraigtasparniai bus utilizuojami ekologiškai ir ekonomiškai, o dalis atsarginių dalių pasiliks kitiems NH90 operatoriams. Daugiau nei 40 sraigtasparnių pakeis amerikietiški UH-60M „Black Hawk“.

Australija išlieka viena didžiausių Ukrainai padedančių ne NATO šalių. Bendra pagalba sudarė 910 milijonų dolerių, iš kurių 730 milijonų buvo skirta karinei technikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()