JAV nustumta į šoną. Istorinis Ukrainos susitarimas su Jungtine Karalyste. Ką tai reiškia  ()

JK, sekanti Vokietija, suteikia Ukrainai rekordinį karinės pagalbos finansavimą. Londonas tapo pirmuoju, pasirašiusiu susitarimą su Kijevu dėl saugumo įsipareigojimų, kuris laikinai turėtų pakeisti narystę NATO.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-16 JAV nustumta į šoną. Istorinis Ukrainos susitarimas su Jungtine Karalyste. Ką tai reiškia  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ analizuoja, ar Europa galėtų pakeisti JAV karinės pagalbos Ukrainai atžvilgiu.

Jungtinė Karalystė (JK) Ukrainai skyrė rekordinį, nuo plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją pradžios, 3 milijardų JAV dolerių (2,5 milijardo svarų) vertės karinės pagalbos paketą. JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas padarė atitinkamą pareiškimą sausio 12 dieną Kijeve.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, iš šio finansavimo bus skirta papildoma oro gynybos įranga, papildomi prieštankiniai ginklai, papildomos ilgo nuotolio raketos, tūkstančiai sviedinių, taip pat Ukrainos kariuomenės mokymai. Tikimasi, kad ši pagalba tęsis ateinančius metus.

Be to, buvo pasirašyta saugumo sutartis, kuri galios iki Ukrainos įstojimo į NATO. Dokumente yra nemažai susitarimų dėl abiejų šalių gynybos ir karinio bendradarbiavimo, keitimosi žvalgybos duomenimis, bendradarbiavimo gynybos pramonėje, ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugos. JK kartu vadovaus Jūrų saugumo pajėgumų koalicijai ir svariai prisidės prie Ukrainos karinio jūrų laivyno plėtros.

Kokios saugumo garantijos yra pagal sutartį

Tai pirmas toks susitarimas, sudarytas su G7 šalių lyderiais. Priminsime, remdamosi 2023 metais Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo rezultatais, G7 šalys prisiėmė politinį įsipareigojimą remti Ukrainą karo su Rusijos Federacija metu ir iki jos įstojimo į Aljansą. Atitinkami dokumentai turi būti pasirašyti su Japonija, Italija, Vokietija, Prancūzija, Kanada ir JAV. Su pastaraja jau vyksta konsultacijos.

Šiuo metu JAV tebėra vienintelė G7 šalis, kuri nepaskelbė ir nepatvirtino tolesnės pagalbos Ukrainai. Biudžeto projektas dėl 61 milijardu dolerių karinės pagalbos paketo Ukrainai vis dar svarstomas Kongrese. Tokios sumos prašė Joe Bideno administracija, tačiau ją užblokavo Respublikonų partijos atstovai. Jie reikalauja nuolaidų migracijos įstatymų klausimu ir papildomų saugumo priemonių prie pietinių JAV sienų. Tikėtasi, kad po Kalėdų ir Naujųjų metų prie šio klausimo bus grįžtama, tačiau kompromiso tarp demokratų ir respublikonų vis dar nėra.

Vakarų partnerių karinės pagalbos Ukrainai klausimas yra labai svarbus, o laikas eina Rusijos Federacijos naudai. Prezidentas Zelenskis tai ne kartą minėjo. Atsižvelgiant į politinį JAV neapibrėžtumą paramos klausimu, savo pagalbą jau teikia ir kiti G7 bei kaimyninių Ukrainos šalių atstovai.

 

Nepaisant Vokietijos biudžeto krizės, vyriausybė skyrė Kijevui penkis milijardus eurų karinės pagalbos, o vėliau ją padidino iki aštuonių.

2023 metų lapkritį Prancūzijos vyriausybė karinei pagalbai Ukrainai skyrė 200 mln. eurų. Suma nėra tokia reikšminga, tačiau patikino, kad ir toliau rems Ukrainos stabilumą ir teiks reikiamą pagalbą.

Šiuo metu Kanados ir Italijos diplomatinių biurų vadovai svarsto tolesnės paramos Ukrainai koordinavimo klausimą. Beje, šiemet G7 pirmininkauja Italija.

2023 metų pabaigoje Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida paskelbė apie 4,5 mlrd. dolerių pagalbos paketą. Šalies vyriausybė dar nepateikė mirtinų ginklų, tačiau svarstys galimybę sušvelninti ginklų eksporto apribojimus, kurie leistų tiekti kartu su kitomis šalimis sukurtą įrangą.

Be to, šiuo metu sprendžiamas Vengrijos politinės vadovybės blokuojamas 50 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai suteikimo iš ES klausimas.

Kodėl JK remia Ukrainą?

 

2024-ieji bus sunkūs dėl Vakarų partnerių paramos Ukrainai. Net jei JAV Kongresas artimiausiu metu susitars dėl finansavimo, biurokratinės procedūros neleis kitą dieną pristatyti reikiamų ginklų. Be to, Donaldas Trumpas, kuris yra vienas favoritų JAV prezidento rinkimuose, žada per 24 valandas užbaigti karą Ukrainoje. Ar tai politiniai pareiškimai, ar tikrai taip gali atsitikti, bet išorės paramos klausimą reikėtų paįvairinti.

2023 metų antroje pusėje lyderiauti bandė Vokietija, kuri po ilgo delsimo vis tiek pradėjo teikti karinę pagalbą. Prie deklaruotų aštuonių milijardų eurų iš Berlyno Ukraina užsitikrino tris milijardus dolerių iš Londono.

Verta priminti, kad JK yra ilgametė ir nuosekli Ukrainos partnerė. Likus kelioms dienoms iki plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją, buvo paskelbta apie Ukrainos, JK ir Lenkijos aljanso pradžią. Didysis karas įsikišo į tolesnę iniciatyvos plėtrą. Taip pat verta paminėti, kad Londonas pažadėjo padėti Kijevui atkurti karinį jūrų laivyną, pastatyti karinio jūrų laivyno bazes ir laivus.

Pasak politologo Olego Sakakiano, JK parama Ukrainai yra simbolinė ir turi kelis aspektus iš karto. Pirma, tai yra šalies vaidmuo svarbiausiuose pasaulio įvykių, prekybos procesų, ypač susijusių su jūrinėmis problemomis, taškuose. Tai yra JK užsienio politikos doktrinos dalis. Antra, JK yra viena iš Budapešto memorandumo garantų.

 

„Labai simboliška, kad JK nėra vienintelė šalis, kuri visiškai vykdo įsipareigojimus pagal Budapešto memorandumą. Londonas nepadarė šio dokumento neatsakingumo ir pažadų išdavystės paminklu, o priešingai laikosi jo dvasios ir esmės. Jūs gali remtis dokumentu ir jo nuostatomis – elgtis kitaip, bet pagal britų tradiciją pažadas, net ir duodamas žodžiu, turi savo galią. Tuo paremta nemaža dalis britų santykių su partneriais tradicijų“, – pasakoja jis.

Trečia, politologo teigimu, šiandien Ukraina yra neįvertintas diplomatinis turtas, kas bus šalia jos ateityje, gali tikėtis jos sustiprėjimo dėl politinių ir diplomatinių procesų pasibaigus karui. Be to, reikia prisiminti, kad Krymas taip pat yra JK istorijos dalis, jų politikai ir elitas puikiai tai prisimena.

Ar Europa gali pakeisti JAV remiant Ukrainą

 

„Focus“ kalbinti ekspertai atkreipia dėmesį, kad Ukrainos partneriai Europoje gali sukurti savotišką saugos pagalvę, bet negali visiškai pakeisti JAV paramos. Ir tai ne tik resursų, bet ir sutarimo poreikis, vidaus politiniai procesai bei Karo pramonės potencialas.

„Jau girdėjome apie pagalbą iš Vokietijos, JK, Baltijos šalių, savo žodį turi tarti ir Prancūzija bei Italija. Išties yra šalių, kurios gali padėti Ukrainai, iš dalies pakeisti pagalbą iš JAV, bet ne visiškai ją pakeisti. Klausimas ne ištekliai, o jų karinio-pramoninio komplekso galimybės ir laikas, reikalingas pilnam jo paleidimui. Gali užtrukti, bet kai jis pradės veikti, jo potencialas yra daug galingesnis nei Rusijos ir jos sąjungininkų. Išskyrus Kiniją“, – sakė politologas Volodymyras Horbachas.

Ekspertas patikslina, kad su JK pasirašytos saugumo garantijos kalba apie pagalbos teikimą ginklu ir technika, kariškių mokymą, tačiau jokiu būdu britai kovos kartu su Ukrainos gynybos pajėgomis. Beje, pagal šią sutartį Ukraina taip pat turime padėti Londonui, jei Rusija staiga užpultų JK.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()